2015-12-26

Paljon suunniteltavaa

(A short summary in English at the end)

Vaikea uskoa, että nyt se vuoden 2013 lopussa suunniteltu vuorotteluvapaa tosiaan alkoi. Ajetaan tänään Ylläkselle viikoksi, mutta mukana on Afrikka-kirjoja ja ekan matka yleissuunnittelu jatkuu. Toistaiseksi on varattu 5 ensimmäistä yötä - ajetaan heti Swazimaahan kahdeksi yöksi ja sen jälkeen 1+2 yötä Krugerin puiston eteläpäässä.

Reittisuunnitelman viides versio menee (vastapäivään) näin:


Liian pitkälle öitä ei kannata/edes voi suunnitella, koska suunnitelmat muuttuu, joten loput n. 55 yötä varataan matkan päällä iltaisin surffaamalla tai tarpeeksi isoon kaupunkiin tarpeeksi ajoissa ajamalla.

--

The first trip of our sabbatical year takes us to Southern Africa (5th version of planned route is above - driving counter-clockwise). But first we'll spend a week in darkness/twilight in Lapland. We've booked first 5 nights so that 2 in Swaziland and then 1+2 in Kruger national park. After that we'll just plan 1-2 nights ahead and use internet/phone/asking on site to get accomodation.


2015-12-22

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta

Joulukortti on vaihtunut sähköiseen muutama vuosi sitten. Tällä kertaa kuvaksi löytyi viimevuotinen melfie Ylläkseltä revontulien edessä. (olisipa tullut käytettyä valoa kasvoihin valotuksen aikana, niin ei tarvitsisi vakuuttaa, että me siinä ollaan)

We have switched to electronic Season's greetings card few years ago. This time I found a we'lfie taken last December in Lapland next to our cottage. And naturally Aurora Borealis behind us. (wish I had used some light to our faces, now you just have to believe it's us ^^ )

Happy Holidays

Ensi vuodesta onkin tulossa jännittävä - meillä on vielä yksi työpäivä ja sen jälkeen alkaa vuorotteluvapaa. Tarkoitus on matkustella ja tänne blogiin tulee raportteja matkalta - tuonne (reunan linkin) instagrammiin ehkä enemmän yksittäisiä kuvia.

Year 2016 is going to be exciting - we have a day left at work and after that starts our one-year sabbatical leave. The plan is to travel and report those to this blog - my instagram (see link on right side) will have more occasional photos.

Vilnan vierailu

(A short summary in English at the end...)

Marraskuun pitkä viikonlopun visiitti Vilnaan totutti vähän vaarallisen kalliiseen tapaan: bisnesluokkaan. Palkintolennon sai 10 000 lisäpisteellä bisnekseen, jolloin päästiin loungeen Helsingin kuudeksi odottelutunniksi. Hintansa arvoinen oli. Tarja käytti sen töiden tekoon, itse hoidin vaativan ilmaisen ruuan ja juoman noutamisen + käsittelin valokuvarästejä.

Perillä säät suosivat ja kierreltiin kaupunkia pääosin ilman sateenvarjoa. Joen rannan linnoituskukkulalta avautui komeat näkymät keskustan uudemmalle puolelle.

The river and new side

Vanhan kaupungin suuntaan näkyy ensimmäisenä vanha kuninkaan linna, sen takana katedraali ja sen torni. Suoraan tornin vasemmalla puolella ruskeaseinäinen rakennus oli meidän Amberton-hotelli, joka oli mainio tukikohta kiertää keskustaa. Muuten kuvaan mahtuukin Vilnan vanhakaupunki - opaskirjan mukaan yksi Euroopan suurimmista.

Lower castle and old town


Kaupungintalolla oli meneillään kansanmusiikkitapahtuma, jossa esiintyi aikuisia ja lapsia. Paikalla oli televisiokameratkin, jotka haastattelivat tätä ryhmää. Uskaltauduin pyytämään kameramiehen perään ryhmäkuvaa ja nehän suostuivat! ^^

A group in the city hall

Opaskirjasta löytyi maininta, että aikoinaan Neuvostoliiton vallan muretessa kaupungin taiteilijat halusivat testata uutta vapautta ja hakivat lupaa tehdä patsas Frank Zappalle. Lupa myönnettiin ja tekijäksi tuli konkari, joka oli aiemmin tehnyt Lenin-näköispatsaita yms. Eli vaikka Zappalla ei ole mitään liitoksia Liettuaan, niin sieltä löytyy maailman ensimmäinen Zappan patsas.

Me and Frank Zappa


Perjantai-iltana netissä näkyi jotain epämääräisiä Pariisi-uutisia, mutta lauantaina asia oli jo selvä - ääliöt olivat iskeneet. :-/ Kävellessä vanhassa kaupungissa näkyi aina välillä eri valtioiden suurlähetystöjä ja lauantaina osuttiin Ranskan suurlähetystön kohdalle. Oven vieri oli täynnä kukkia ja pari lehtikuvaajaa pyöri ympärillä, kun joku Liettuan johdosta kävi tuomassa ison seppeleen ja kätteli paikalla olleen Ranskan edustajan.

In front of France embassy

Vaikka oli marraskuu, niin Vilnassa oli sen verran pidempään valoisaa, että tuokin käynti torstai-illasta sunnuntai-iltaan virkisti melkein aurinkoreissun verran.

Loput kuvat löytyvät Flickrin Vilna setistä. Tervetuloa sinne!

--

The link above to Flickr takes you to Vilnius album, where are the rest of the photos. Welcome!

This is a travel report of our long weekend trip to Vilnius, which is the capital of Lithuania. We arrived there on Thursday evening and left the downtown around 3 p.m. on Sunday. A lot of walking around - the castle hill with great views, the folk music/dance festival in the City hall where I dared to ask a group pose for a photo. I posed in front of Frank Zappa status, to which the story can be found here. Flowers were in front of French Embassy the next day after terrorist attack in Paris.