2019-07-25

Norjan vinkkejä

Tässä muutama vinkki/havainto Norjan reissulta, joiden avulla joku voi ehkä säästää vähän aikaa/rahaa/hermoja.
This post is mostly in Finnish as I collect here some tips / information for driving in Norway. Some kind of translation of this article can be found via this link.


AukrustsenteretAutolautan käyttö:

Lautalle mennessä ajetaan suoraan jonoon. Ensin täytetään jono 1, sen jälkeen 2 jne. Matka maksetaan joko jonossa tai vasta laivaan ajamisen jälkeen paikalla kiertäville rahastajille. Luottokortti kätevin. (Ainakin) Hellesylt-Geiranger -lautalle oli mahdollista varata paikka netissäkin ja näille oli oma jononsa.

Lauttamatkat maksoivat (kuski autoineen + kyytiläinen) lyhyeltä väliltä alkaen n 13€, pidempi jotain 23€ ja tuo Geirangerin tunnin matka 93€. Jopa pieniltä lautoiltakin näytti löytyvän kahvila/ravintola ja sellainen puolen tunnin pätkä riitti hyvin kohtuuhintaisen ruoka-annoksen syömiseen.


Tietullit:

Tunneleissa ja maksullisilla moottoriteillä on kamerat, joista lähetetään rekisterinumeron perusteella lasku kotiin jossain vaiheessa (vielä ei ole laskuja näkynyt). Kuuleman mukaan olisi jokin nettisivusto, jonne voi rekisteröityä ja saada kaikki maksut kerätyksi yhdeksi laskuksi, mutta kuulin tuon vasta tällä viikolla ja en etsinyt paikkaa. Kristiansundista etelään oleva meren alittava maantietunneli maksetaan etelä-puolella olevaan miehitettyyn maksukoppiin. Käteinen tai kortti käy.


Rauhallisuus:

Sakot tulevat nopeuskameroista suoraan kotiin, mutta mitään ei ole vielä onneksi näkynyt. Tutulta kuulin, että Norjassa sakot ovat isoja, joten kannattaa ajaa rauhallisesti. Puhelimeen 6€ maksava Radarbot tuntui tietävän kamerapaikat kohtuuhyvin (joitain kyllä puuttuu...) ja voi muistuttaa jo kilometriä ennen.


Nettivinkkejä:

Statens Vegvesen  -  virallinen tietopaketti liikenteestä ulkomaalaisillekin. Sisältää linkin maisemateiden karttaan. Traffic information -kartta on vain norjaksi, mutta sieltä löytyy online-tieto tietöistä ja mitkä tiet on maksullisia yms. Oikean ylänurkan valikosta voi laittaa päälle eri ikoneita jne. Kr-ympyrän sisällä merkkaa maksullista tietä.
Lauttayhtiö Fjord1 - yksi lauttayhtiöistä, tämä toimii ainakin tuolla Kristiansundin tienoilla. Haulla saa kätevästi kunkin vuoron aikataulut.
Autoliitto -  Sivuilta saa näkyvin perustiedot maakohtaisesti (tämä linkki Norja-tietoihin) myös ilman jäsenyyttä. Jäsenille avautuvat lisäksi tarkemmat infosivut.


Säästäminen:

Norjassa on selvästi kalliimpaa kuin Ruotsissa, joten autoon voi ostaa juotavat ja mahdolliset iltapalat yms jo Ruotsin puolelta. Esim Åre-Trondheim -tiellä on juuri ennen Norjan rajaa iso ruokakauppa, jossa vessat muttei kahvilaa. Siellä näkyi paljon norjalaisia ostoksilla. Hinnat hieman korkeammat kuin sisemmällä Ruotsissa Coopeissa.


Käteisen tarve:

Otettiin varmuuden välttämiseksi heti ensimmäisenä Norjan päivänä käteistä automaatista, mutta oikeastaan olisi pärjännyt ihan hyvin pelkällä luottokortillakin. Retken ainoa maksullinen parkki oli hallissa, jonka sai maksaa kortilla. Yhden kerran oli käteiselle oikeasti käyttöä: viimeisen yöpaikan suihkut toimivat 10 kruunun kolikoilla, mutta nämäkin ovat harvinaisia camping-alueiden ulkopuolella.


Jos sinulla lukija(t) on omia vinkkejä, niin kommentteihin olisi mukava kuulla niitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.