2017-02-12

Machu Picchu ja muukin Peru

Perun käynnistämme löytyy muutama lyhyt pätkä tuolta aiemmista merkinnöistä (valitse avainsanoista 'Peru'), joten nyt kun viimeistelin kaikki kuvat, niin tässä viimeistelyä + alempana kaverille tehty tarkempi selitys tuonne matkustamisen käytännöistä.

Aloitimme Perun Limasta, jossa vietimme kaksi kokonaista päivää - ensimmäisen hotellin lähistöllä Mirafloresin alueella katsoen pyramidin ja rannan. Toinen Lima-päivä vietettiin kierrellen vanhassa keskustassa, jonne pääsi metrobussilla (= metron tapaiseksi rakennettu bussilinja; omat kaistat ja asemat).

Tämän jälkeen meni yksi päivä siirtymiseen Machu Picchulle: lento aamukuudelta, matkalaukut Cuscon hotellille, pikkubussilla Ollantaytamboon, josta junalla Machu Picchu kylään.

Macchu Picchulla vietettiin kaksi täyttä päivää, eka yleiskiertelynä ja tokana ensin 600m nousu viereisistä vuorinousuista korkeammalle ja loppupäivänä ekalta päivältä jääneiden paikkojen tutkimista.

Seuraava päivä meni taas siirtymiseen - junalla Ollantaytamboon, sieltä pikkubussilla Cuscoon, hotelliin asettautuminen ja loppupäivälle kiertelyä kaupungissa. Sitten oli vuorossa kokonainen päivä Cuscossa, minkä jälkeen seuraavana päivänä oli vielä lähes koko päivä Cuscoa, koska lento kohti Rio de Janeiroa lähti vasta klo 17 jälkeen.
There are couple of previous blog articles of Peru, which you can find by selecting it from tag cloud on the right side. I now published the rest of pics to Flickr and here's some last notes about that trip. There's also a longer explanation only in Finnish of details i.e. where to book tickets etc.

Our Peru part started in Lima, where we spent two whole days. The first one near our hotel in Miraflores area; pyramid and mall on the shore. The second day we wandered around old town, where we got by metro-bus. A clever cost saving solution: busses that have separate lanes and own stations.

The third day was spent in moving to Machu Picchu: flight to Cusco, luggage to hotel, minibus to Ollantaytambo, train to MP.

We spent two days in Machu Picchu. 1st was general wandering around the ruins, 2nd we started by climbing stairs 600m up to 'Montana' (Mountain) and the rest of the day we looked ruins for places that we had missed earlier.

Next day was again travelling, first a train ride to Ollantaytambo and from there a minibus to Cusco. We spent there that day's last 5hrs, the whole next day and 6hrs on the third day. After that we moved to airport as the flight to Rio de Janeiro departed after 17:00.


Riding statue lima peru horse

Tuohon yo. ratsastajapatsaaseen liittyi muuten hauska pikkutieto. Patsas oli tilattu Euroopasta ja kun määrittelyssä oli kerrottu, että edessä olevan suojelijattaren pään päällä on liekkejä, niin oli sattunut pieni lipsu. Espanjan sanat liekki ja laama ovat samat ja taiteilija ei ruvennut kysymään varmistusta. 😂
There's a fun anecdote related to the statue above. They ordered it from Europe and definition told that female guardian has flames above her head. Well, in Spanish the word is same for both flame and for llama. The artist didn't ask for confirmation. 😂

Llama on head mistakePerun osioon käytetyt päivät olivat meille sopivia - kaksi päivää Limassa, Machu Picchulla ja Cuscossa olivat riittävät perusnähtävyyksien katseluun rauhassa. Kiinnostavia paikkoja olisi ollut Cuscon ulkopuolella, Ollantaytambossa ja esim Titicaca-järvellä, mutta kaikkea ei voi nähdä, joten ollaan tyytyväisiä tuohonkin reissun osaan.

Perun kuvat oikeassa järjestyksessä löytyvät omasta kansiostaan Flickrissä.
We found our Peru timing quite optimal - two days in Lima, Machu Picchu and Cusco were just enough to see basic sights of each place in our own pace. There would had been other interesting places further away from Cusco, in Ollantaytambo and in lake Titicaca, but you can't see everything so we were happy with our solution.

Peru photos in the right order are now in its own album in Flickr


Top of Machu Picchu Montana


(This text is only in Finnish - ask me in the comments if you want to know something. Some kind of translation can be found here)

Lyhyen version kirjoitin jo aiemmin tänne, mutta tarkemmin kerrottuna meidän Machu Picchu järjestelyt hoituivat seuraavasti:

Liput vuorelle otettiin jo etukäteen netistä online-kaupasta. Oltiin raunioilla 2 kokopäivää, että parannettiin todennäköisyyttä hyvälle säälle. Paikan vieressä alueen vastakkaisissa on kaksi nousua näköalavuorelle, joihin molempiin on päivärajoitus päästettäville ihmisille - niitä saa kai ostettua kylästäkin, mutta lippuja ostettaessa oli kätevä maksaa se samalla. Montana-pääsy ostettiin molemmille päiville, niin oli mahdollisuus valita nousuajan tuntemusten (mahd vuoristotauti) ja sään mukaan. Lisälippu ei ollut kuin muutaman euron per nenä, joten siinä ei paljoa menettänyt.

Junaan on periaatteessa muutama vaihtoehto: joko Peru Rail tai Inca Rail. Lähtöpaikkana junille on joko Cuscon lähellä oleva Poroy tai Ollantaytambo, johon menee koko ajan Cuscosta pikkubusseja. Meidänkin aikana Poroyn paluuvuoro oli väliaikaisesti poikki, joten se taitaa olla riskaabelimpi vaihtoehto. Juniakin oli erilaisia, eli tavallinen perusmenijä, Vistadome näköalaikkunoilla ja kallein luksusjuna. Inca oli yhtiöistä hiukan edukkaampi, mutta paikat ehti mennä muita asioita selvitellessä ja sen jälkeen vain Peru Raililta löytyi meidän aikatauluun sopivat vuorot.

Varsinaiset junaliput saa lunastettua nettikaupan varausnumerolla esim Liman lentokentällä, mutta ainakin Peru Raililla on toimisto myös Mirafloresin rannan ostoskeskuksessa, josta me käytiin ne hakemassa muutenkin alueella pyöriessä.

Junaan saa ottaa vain käsimatkatavarat (tosin käytännössä siellä oli isojakin laukkuja ihmisillä ja vaunuissa täynnä oleva laukkuhylly) - liikkuminen on kuitenkin kätevää kevyesti, joten mentiin käsimatkatavaroilla. Ollantaytambon juna-asemalla olisi (muistaakseni ilmainen) matkatavarasäilytys, mutta sovittiin Machu Picchun jälkeen kohteena olevan Cuscon hotellin kanssa nouto lentokentältä ja käytiin siihen aulaan jättämässä laukut, jotka menivät kuitattuna heidän säilytyshuoneeseensa. Cuscossa oltiin hotellissa Taypikala, joka oli hyvällä paikalla keskustassa ja hotels.comin kautta ajoissa varaten saatiin edukkaasti.

Käveltiin hotellilta 800m paikallisbussien lähtöpaikalle. Siellä on monta kilpailevaa omaan suuntaansa kiskovaa tarjoajaa ja kaikki ovat ’virallisia’ busseja; hiukan huolestutti että mihinköhän jouduttiin, mutta kun mukaan tuli muitakin niin helpotti. Matka maksoi aika vakiona 20 rahaa kahdelta, kesti kaksi tuntia ja vei n 100m päähän asemasta.

Hyvänä puolena heti lennon jälkeen Machu Picchu -kylään siirtymisessä oli, että ei tarvinnut heti tottua korkeaan 3,3km Cuscoon, vaan oltiin ensin pari päivää lähes kilometria alempana. Lesothossa 3+ km korkeudessa huomattiin jo vähän ohuen ilman vaikutuksia ja haluttiin ottaa varman päälle. Limasta oli apteekista ostetut korkeustautipillerit mukana varalla ja niitä meni yksi, mutta muuten ei tullut ongelmia.

Juna-asemalla oli hiukan yleistä tasoa hinnakkaampi, mutta eurooppahinnoissa edukas ravintola, jossa oli mukava ottaa lounas ennen junan tuloa. Vistadomessa kyllä tarjotaan hiukan syötävää, mutta ei kovin isosti. Vistadomen lippujen yhteydessä saa nettikaupasta ostettua voucherin Machu Picchun viereisen luksushotellin buffet-lounaalle. Maksaa hiukan, mutta oli laadukas tarjoilu ja mukava vaihtelu normaalille sämpylälounaalle, joten oltiin tyytyväisiä, mutta ei sentään niin paljoa, että oltaisiin sinne vielä toisenakin päivänä menty (40 USD/nenä).

Perillä Machu Picchu villagessa käytiin tuloiltana ensin lunastamassa puistoliput Machu Picchu -puiston toimistosta rautatieasemalta katsoen joen toiselta puolelta (bussilippukojun kohdassa vähän pois päin joesta). Se ja turisti-info menevät kiinni suht aikaisin, joten kannattaa mennä heti.

Seuraavaksi ostettiin joen varresta bussikojusta bussiliput seuraavalle päivälle. Hiukan olisi säästänyt ottamalla vain meno, mutta aikamoinen matka on alamäkeen palaaminenkin ja kävelyä tulee kuitenkin hyvin. Bussiin on toistasataa metriä jonoa aamulla jo ennen kello kuutta, mutta me nukuttiin suosista pidemmälle ja mentiin vasta klo 8 tienoissa jonoon. Sateella se oli tosi lyhyt, mutta muutenkin eteni noin puolessa tunnissa, koska busseja kulkee koko ajan.

Ei saatu selville onko auringon noustessa jotain hienoa raunioilla, mutta molempina päivinä ainakin ilma selkeni iltapäiväksi, joten pitkän päivän siinäkin sai portaita talsia. Osa poluista alueella on yksisuuntaisia ja suunta on merkattu vaihtelevan tasoisesti, joten kannattaa katsoa miten kiertää. Alueelta saa poistua kahdesti, joten mahd tavaroiden talletukset ja lounasbuffetit kannattaa miettiä.

Bussiliput saisi kai ostettua nekin netistä, mutta jostain syystä jätettiin se tekemättä.

Meillä oli lisälipuista ostettuna pääsy Machu Picchu Montanaan - se nousu toinen on lyhyempi ja matalampi, mutta kuulemma aikamoisen jyrkkä ja huima. Nousujen portit menevät kiinni tietyllä kellon lyömällä ja siitä pidetään tarkasti kiinni, joten kannattaa lukea lappu ja olla ajoissa paikalla. Lisäksi Montanassa menee myös huippu kiinni jo klo 12 (tai silloin vartija alkaa hätistellä porukoita), eli menomatkalla ei kannata liikaa fiilistellä.

--

Kattava ja tuore selitys Machu Picchun matkan käytännöistä löytyy myös Kiitoradalla-blogista. 👍

Sorry Pekka K, tuli vähän paljon tekstiä. 😄

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.