2017-02-18

Pääsiäissaari / Easter Island

Pääsiäissaarelle pääseminen on hiukan hankalaa, koska ainoa sinne lentävä yhtiö on Lan Airlines ja itse etsien löytyy lähinnä menopaluuta Santiagosta, jolloin itään yrittäessä tulisi 12h ylimääräistä istumista. Meille liput varannut Lontoon firma yhdisti maailmanympärilentoa ja erillisiä lentoja, joten oli mahdollista lentää koko ajan oikeaan suuntaan.

Kentällä voi heti jonottaa luonnonpuistolipun, joka on voimassa neljä päivää leimauksesta ja käy kätevästi saaren kaikkiin paikkoihin.

Ilmeisesti kaikilla hotelleilla on nouto kentältä. Nolosti meille ei vain ollut tullut tietoa asiasta, enkä huomannut nimikylttiä ja siepattiin taksi (5€). Vasta hotellilla kuultiin, että olivat odotelleet meitä kentällä.
Flying to Easter Island is a bit difficult because only Lan Airlines flies there. Mostly we found just return tickets from Santiago, which would had been really inconvenient (12hrs flying in vain) as we wanted to continue to west. A company in London booked our RTW-tickets and they found a way to combine normal tickets and a RTW-ticket.

At the Easter Island airport it's possible to buy Nature Park tickets. They are valid for four days from the first stamp and give you access to all sites on the island.

We learned that probably all the hotels have an airport pick-up service. We just didn't know about it, I missed our name sign and we took a taxi. At the hotel we heard that they had been waiting for us...

Heads up

Kaikki majapaikat saarella ovat ainoassa kylässä (Hanga Roa) ja lähes kaikki patsaat ovat kauempana, joten vaihtoehtoina on ostaa retki tai vuokrata itse kulkuväline (pyörä, auto, skootteri). Retket kustantavat kukin 30-74€/nenä ja kestävät kai n. 3-6 tuntia.

Me mentiin mieluummin omaan tahtiin, joten vuokrattiin auto. Sellainen olisi ollut jo majapaikassakin, mutta jo aiemmin tulleet olivat varanneet sen, joten ekana päivänä käveltiin pääkatua ja käytiin kyselemässä hintatasoa. Otettiin auto kolmannesta paikasta, joka oli vähän siistimmän näköinen.

Erityistä tuolla on se, että minkäänlaista vakuutusta ei ole autoihin saatavilla, vaan kaikki liikkuvat omalla vastuullaan. Liikennettä oli vähän ja tiet suhteellisen ok-kunnossa, joten ei tuosta ongelmaa tullut. Ao. reittikartta meidän ajamisista löytyy zoomattavana täältä.
All accommodation is located in the only village (Hanga Roa) and most statues are further away, so options are to book trips or rent a vehicle (bike, car or scooter). Trips are about 32-80 USD / person and last maybe 3-6 hrs.

We preferred to see places on our own pace, so we rented a car. Our hotel had one, but a previous guest had already booked it, hence on the first day we walked the main street and asked prices. We chose the third place, which wasn't as small as some and a bit cleaner.

Previously a bit worrying thing was that it's not possible to get any insurance for vehicles on Easter Island, but everybody's on their own. But traffic is light, roads relatively OK, so that wasn't an actual problem.

Zoomable map on the routes we drove can be found here.

Our route in Easter Island

Veden altakin olisi löytynyt yksi pääpatsas sukellettavaksi, mutta mennessäni sovittuun aikaan firmaan, kuulin että sukellukset oli peruttu ainakin muutamaksi päiväksi. Keväällä tuulen suunnan kääntyessä 'väärään' vedet muuttuvat lähes läpinäkymättömiksi. 😕

Hautausmaan takana on suosittu paikka illanistuntoon auringonlaskua odotellessa:
There would had been one statue even in the sea, but when I went to dive shop at agreed time, I heard that they had to cancel all dives for couple of days. In the spring water visibility may decrease to almost zero when the wind turns to wrong direction. Bad luck. 😕

Behind the cemetery the area with few statues is a popular place for watching the sunset:

Enjoying sunset

Meillä Pääsiäissaari oli odotuksissa kuiva paikka patsaineen, mutta trooppisuus yllätti: ja niinpäs se tosiaan onkin lähes samoilla leveysasteilla kuin Tahiti.

Pikatuttavuuskin tuli saarelta: meidän vieressä tulolennolla istui amerikkalainen koripalloilija, jonka kanssa juteltiin kaikenlaista. Tuli vastaan vielä raunioillakin ja poseerasi meidänkin kanssa.
We had expected Easter Island to be a dry place with classic statues, but it was surprisingly tropical. Checking the map confirmed that it's almost at the same latitude as for example Tahiti.

A nice coincidence was to meet at the ruins the same basketball player from USA that sat next to us during the flight from Santiago. We even got a fan photo, even though we don't know his name. 😀

Us by the statues

Pääsiäissaari oli hieno paikka kiinnostavalla historialla ladattuna. Hintatasoa ei oltu nosteltu liian korkealle turistien hyödyntämiseksi. Meininki oli mukavan rentoa ja rauhallista. Kannattaa käydä, jos tilaisuus tulee. 👍

Kaikki tulossa olevat Pääsiäissaari-kuvat on nyt Chile-albumissa.
All in all the Easter Island is worth the visit if you have the possibility: price level didn't feel like too touristy, atmosphere was nicely relaxed and peaceful.

All the Easter Island photos to be published are now in Chile album.


Coming to beach, statues in the middle

2 kommenttia:

 1. Kiva lukea toisen saarella käyneen tunnelmia, liian moni suomalainen (ainakaan mun tuntema) ei ole tuolla vieraillut! Pääsiäissaaren hintataso yllätti positiivisesti. Sain kivasta hostellista oman huoneen noin 25e/yö. Tosin olin kyllä todella hyvissä ajoin varaamassa majoitusta, taisin varata sen elokuun lopussa, kun olin saarella maaliskuun lopussa. Mutta joka tapauksessa edullista : ) Mä tosiaan vuokrasin pyörän pariksi päiväksi ja sillä ehti nähdä kaikkein oleellisimmat jutut. Jos menen joskus uudestaan, voisin vuokrata moottorillisen ajoneuvon, niin ehtisi tutkia saarta vielä laajemmin. Pyöräily saarella oli kuitenkin kivaa ja leppoisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tarvittaisiin tandem-pyörä ja niitä ei saarella oikein näkynyt. Toinen vaihtoehto olisi ollut järjestetyt retket, muttei innosta pakkotahti, joten autoilu oli hyvä vaihtoehto. Hiukan jännitti jo etukäteen, että koko saarelle ei oo mahdollista saada autoon vakuutusta, joten kaikki autoilu on omalla vastuulla. Mutta siellähän oli niin rauhallista, ettei paremmasta väliä. ^^

   Eniten yllätti se trooppisuus - mielikuvissa ja nähdyissä kuvissa ei paljoa palmuja ollut. Ja se yhden pääsylipun taktiikka kaikkiin saaren kohteisiin, joka kuulemma oli tullut aika hiljan, oli mukavan helpon järkevä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.