2021-11-05

Edunvalvontavaltuutus

Valitettavasti aina ei tarvitse olla edes vanha, että voi olla tarvetta saada joku hoitamaan asioitaan. Esimerkiksi parin päivän tajuttomuus auto-onnettomuuden jälkeen tai hengityskoneessa olo koronan takia saa nuoremmankin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Tuohon kuulin hyvän vinkin (kiitos Seija!), eli meidän nuorienkin kannattaa jo tehdä edunvalvontavaltuutus.

Alla oleva kuva on vain aasinsiltana tuosta em. vanhuusviittauksesta. Tämä puistossa maalaillut setä oli mun 100 tuntematonta osallistuja Tokiossa, nimeltään Yoshihiko. Marianne toimi tulkkina lupaa kysyessäni ja saikin sen jälkeen selittää meidän kaikki asiat uteliaalle paapalle. 😊 
You don't always need to be old in order to need somebody to take care of your official errands. This post tells about a Finnish form that gives your relative or somebody close an authorization to handle your official errands in case you can't do it yourself for a while. This situation could happen after a car accident or if you get a serious situation in covid-19 etc. So... the text below the photo is in Finnish only.

Old man below is not related to this post, but he was a reference to that age mentioned in the beginning. His name is Yoshihiko and I got him to participate in my 100 strangers project while we were in Tokyo. Marianne was my interpreter when I asked permission and after that she got to tell him about everything of us as he was very inquisitive. 😊Yoshihiko

Kattava ohje edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen löytyy ainakin täältä, tuon osion lopussa on myös perusmalli, jota ajattelin itse suht. suoraan käyttää. 

Tuossa dokumentin alussa olikin kätevä tiivistelmä, ettei itse tartte kirjoittaa ruutia uudestaan:

Edunvalvontavaltuutus pähkinänkuoressa

 • edunvalvontavaltuutuksessa nimetään, kuka hoitaa tulevaisuudessa omia asioita, jos niitä ei kykene enää itse hoitamaan

 • edunvalvontavaltuutuksen laatiminen on suositeltavaa kaikille, joilla on lähipiirissään luotettu henkilö, joka voi tarvittaessa ottaa asiat hoidettavakseen

 • luotettu henkilö saa edunvalvontavaltuutuksella valtuudet hoitaa yleensä talouteen ja omaisuuteen sekä terveyden- ja sairaanhoitoon liittyviä asioita mahdollisimman helposti ja joustavasti

 • edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta sitten, kun valtuutuksen laatinut henkilö on tullut itse kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan ja edunvalvontavaltuutus on saatettu voimaan maistraatissa

 • edunvalvontavaltuutus on suositeltavaa laatia mahdollisimman pian

 • edunvalvontavaltuutuksesta käytetään myös toista termiä, edunvalvontavaltakirja, mutta selvyyden vuoksi tässä oppaassa puhutaan edunvalvontavaltuutuksesta7 kommenttia:

 1. Jopas sattui. Olen tässä ajatellut, että pitää laittaa jälkisäädös ja asiat kuntoon kaiken varalta. Aamulla viimeksi oli mielessä. En halua, että lapset joutuvat sitten kovasti miettimään, että mitäs tehtäis. Nämä ovat tärkeitä asioita.

  Tuntemattomien kanssa on kiva jutella. Onneksi amerikkalaiset ovat siinä ihan hakoja, joten joka päivä voi höpötellä puita heiniä.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä tapa, vaikkei tosiaan olekaan vielä mikään hätä.

   Jep, on tullut huomattua miten luontevasti se sujuu amerikkalaisilta. Ehkä siihen pitää pienestä asti oppia, jotenkin ittellä vain ei yleensä oo muka mitään puhuttavaa, vaikka oikeasti vois olla paljonkin.

   Poista
  2. Ja kiitos samoin! 🍀🖖🏼

   Poista
 2. Kaverilla oli vähän hankaluuksia muistaa kaikenlaiset maksut niin teki tuollaisen palvelusopparin, onko se nyt joku sos.toimesta, sillä menee vuokrat ja muut säännölliset sitä kautta ja sitten laittavat loput kk:n aikana tipoittain tilille. Ihan vapaa-ehtoisesti suostui kun välillä lähti mopo lapasesta ja sit meni kämppä jne. Ihan jyvä systeemi jos tuntuu ettei pysy käsissä tai ei muuten vain enää hahmota asioita ihan täysillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä en itselleni kyllä tuollaista syytä pelännyt, mutta on tosiaan muitakin tilanteita missä tollanen on hyvä.

   Poista
  2. Juu, tää on siis eläessä;) Mut siis siihenkin saa apuaja jos ei pysty hahmottamaan rahankäyttöään. Vapaaehtoinen edunvalvonta (siihen voidaan määrätäkin).

   Poista
  3. Tuolla on tosiaan siis enemmänkin käyttökohteita kuin ajattelin. Hyödyllinen joka tapaukses.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.