2021-10-28

Nova Luna

Tuli kokeiltua taas yksi soolo-erä Nova Luna -peliä, joka oli tänä vuonna Vuoden Peli -kisan finalisteissa strategiapelien sarjassa. Ihmisten kanssa pelatessa tässä kukin rakentaa omaa kuviotaan ja siinä on vain oman yhden värisiä nappeja. Ekana omat nappinsa pois saanut voittaa.

Soolopelissä taas yritetään saada 'vastustajan' nappeja poistettua ja siksi tuossa on kahta väriä. Sinisiä ei enää näy vapaana, koska hävisin ihan heittäen.
I tried again one solo round of Nova Luna board game that has done well in game competitions during last years. When playing with humans each player collects their own pattern and uses only one color buttons. The one who gets first rid off their buttons wins.

Whereas in playing this solo I try to remove the 'opponent's buttons and that's why there are two colors visible in this pic. There aren't any blue buttons free on the table as I actually lost the game already.


Nova Luna (solo)


Laatoissa on nolla-kolme erilaista 'tehtävää' ja niitä selvittämällä saa laittaa oman nappinsa sen päälle. Esimerkiksi tuossa alhaalla keskellä on kaksi tummansinistä 2-laattaa - niiden ainoa tehtävä on saada viereen neljä tummaa laattaa (kulmittain olevia ei lasketa). Molemmissa se onkin toteutunut. Tuo kuu-rata on lähinnä moninpeliin, jossa valittavissa on aina omalla vuorollaan kuu-nappulan kohdasta eteenpäin kolme seuraavaa. 

Pelistä ymmärrettävämpi selitys ja arvostelu suomeksi löytyy Lautapelioppaasta. Siinä puhutaankin enemmän moninpelistä, joka on tietysti tähän pasianssityyliin verrattuna aika erilainen.
The tiles have 0, 1, 2 or 3 different 'tasks' and after you solve one you can put your button on top of that. For example, the middle bottom has two dark blue tiles that have '2' - those have one task to get four blue tiles next to them and in both I succeeded. The moon track is mainly to a normal game with other people. There the last one always moves first and can choose one of the next three tiles.

More (much more) information about this game is in BoardGameGeek. It's mostly played with other humans, so the experience is quite different from solo play.6 kommenttia:

 1. Oi voi, mulla vinksahti jo pää tätä selostusta lukiessa. Ei taitaisi tulla mitään. Voisin kuitenkin kuvitella, että meidän nuoret tästä tykkäisivät. Kiitos taas vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa ehkä sekasi, että selitin vähän sekaisin soolomoodia ja varsinaista peliä, jotka erilaisia... Tuo on oikeasti aika simppeli, kun vain katsoo vaikka noista pidemmistä esittelyistä linkin takaa jonkin videon. Ihan hauskaa värien ja rakentamisen pähkäilyä - itse opin, että kannattaa yrittää saada kulmia omaan rakennelmaan, koska niihin laittamalla voi taidolla tulla laattaa heti valmiiksi.

   Poista
 2. Laattaa valmiiksi? Mitääh? onpa oksettavaa.. hyi! :D

  Pelailu on hauskaa, Afrikan tähden ostan seuraavaksi, ihan protestina. Monopoli on kiellettävä, se syrjii, kannustaa kapitalistiseen riistoon ja aiheuttaa köyhyyttä!! Pahus, se siitä boikotista, pitäisi olla vähemmistä että aiheuttaa meteliä, mitä pienempi, sen isompi ääni. Sillä köyhiä alkaa olla enemmistö vähän siellä sun täällä, ennustan tuloerosotia, ainakin kapinoita ja hyökkäyksiä nouseville yksityisalueiden muureille.
  Kpaitalistista riistoa saa/pitää opettaa lapsille, kolonialismista pitää sitten varmaan kertoa ilman AT:ä (jota pelissä ei mielestämi ole, rosvotkin on valkoisia.)

  Et ole kommentoinut kohua, näin lautapeleihin erikoistuneena se on sun rasti, metsänväen lautapelierikoisasiamie..Korjaan! -henkilönä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Yrjö! 😁
   Mulla on nykyään ajansäästömoodi päällä, eli jos rupean kommentoimaan jotain kohua, niin pian menöö kaikki aika väittelyis, joista ei oo mulle mitään hyötyä. Mun mielestä molemmat puolet tekee tos kyllä niin tikusta asiaa ja turhaan kohottaa verenpainettaan - ymmärrän näkökulman, että pelin taustalla on kolonialismin aikainen kuva Afrikasta, mutta eipä sen pelin olemassaolo mun mielestä mitään rasismia oo tai kasvata siihen.

   Poista
  2. no sitä minäkin, en tod ymmärrä sitä rasismi-heittoa.. . Ainoa joka oikeasti hyötyi tästä oli AT-pelin myyjä firma, myynti nousi kolmanneksella, mitäs jos....en ala salaliittoilemaan;D

   Poista
  3. Sain kuvan (toisen käden tietona), että se alkuperäinen asiasta loukkaantuminen perustui myös osaksi väärinymmärrykseen. Ja sitten toiset loukkaantuu siitä, että joku loukkaantuu. Jne jne.

   Hyvä julkaisijalle, vaikka onhan AT pelinä nykymittapuulla aika aneeminen. Tuurilla vain mennään ja sitte kilpajuoksu takas. Kerran koitettiin sitä laajennusosaa, mutta vaikka siitä tulee vähän lisää toimintoja, niin se myös käytännös tuplaa peliajan, eli lopputulos vielä huonompi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.