2021-12-09

Taide-kaupunkiin

Jyväskylästä jatkoin kohti Mänttä-Vilppulaa, johon olin varannut seuraavan yön. Aamusta satoi, mikä on tylsää pyöräillessä vaikka olinkin hankkinut kunnon sadevarusteet. Myös sydäntä säästääkseni otin taas alun 40km taksilla ja se näemmä riitti, koska seuraavat päivät menivätkin taas ihan hyvin. Mäntässä on riittää mukavasti kaikkea taiteellista, hylätyt talotkin näyttää hienolta:
My next destination was Mänttä-Vilppula where I had my next hotel room booked. The name origins from two areas joining. The morning was rainy so to save both my nerves and my heart I repeated the taxi beginning again with 40 km. It helped because the next few days went well. Mänttä area has several nice contemporary art museums and even abandoned houses look nice:


A painted house


Tällekin päivälle tuli kuitenkin ajoa 60 km ja Jämsänkoskella tuli nostettua drone ilmaan, kun näkyi sopiva pyörätiesilta Koskikeskisen yli.
Even with the taxi drive I still got 60 km (37 mi) cycling for this day. On that route I noticed this bicycle bridge over the lake and took drone pics.


Koskikeskinen in Jämsänkoski


Keskustaa kohden ajaessa näkyi komea talo ja oli sillä vaikuttava nimikin: Mäntän klubi.
On my way towards downtown I noticed this impressive building and now found out that it has an impressive name: Mänttä's club.


Mäntän klubi


Menin taas ekaksi hotellille, niin sai tyhjättyä enimmät kamat huoneeseen. Sateen takia puin reissun ainoan kerran sadevaatteet päälle, mutta vettä tuli melkeinpä vähemmän aikaa kuin kesti pukeminen. Serlachius museo Göstan -näyttelyn vetonaulana oli Banksy, joka oli (käsittääkseni) taiteilijan vaatimuksesta ilmainen. Satuin hyvään kohtaan, kun pääsin ilman varausta kävelemään suoraan sisälle.
First I did a check-in to my hotel so that I could get all my stuff to the room. When I continued to art exhibitions, happened the only time I wore my rain clothes, and the rain lasted a shorter time than it took to put them on. The Banksy -exhibition in Serlachius Gösta museum was very popular in Finland. I got in at the right moment as I could walk directly in without waiting.


Banksy exhibition


Ravintolakin on hienosti toteutettu.
The restaurant of the art museum looked nice.


A restaurant at Gösta


Göstan vieressä olevalla Taavetin saarella on aina jotain vaihtuvaa taidetta. Nyt siellä oli jooga-asetelma.
The little island next to the art museum has a walking path around it and some contemporary art. This year it was a yoga group.


Island art


Keskustan Gustav-museo oli myös museokorttiin sisältyvä ja siellä on aina ollut mukava kiertää. Viimeksi jo nähtiin se vakionäyttely Serlachiuksen historiasta, joten nyt oli nopeampi käynti.
The Gustav museum in downtown Mänttä has also a nice collection of contemporary art. There's a fixed exhibition of the history of Serlachius, but I saw that on our previous visit so I could walk this one in a shorter time.


Serlachius museum Gustav


Gustavin takana on komeat kivipaadet.
Nice looking flagstones behind the Gustav museum. 


Stones outside Gustav


Hotellin kellariin pyörää yöturvaan viedessä kurkkasin vessaan ja se olikin hauska tapaus. Tuossa onkin mukava odotella omaa vuoroaan, kun voi istua rauhassa. 😄
While taking my bicycle to the hotel's cellar floor I peeked to the bathroom and noticed that it's a special case. You can sit while waiting for your turn. 😄


Toilet with waiting possibility


Samoja paikkoja käytiin ekan kerran katsomassa kesällä 2016. Niissä kuvissa on paljon mitä jätin näistä pois. Tervetuloa kurkkaamaan tuokin!

Tämän päivän julkaistuista kuvista kaikki ovatkin jo tässä, mutta jos haluat vilkaista koko retken tähän astiset kuvat, niin ne löytyvät täältä.
We visited this town first in the Summer of 2016. Those photos have many things that I left out of these. Welcome to check out that too!

All photos that I published from this day are in this post, but if you want to check all the pics from this trip they are here. Welcome!8 kommenttia:

 1. Enpä ole koskaan käynyt tuolla Mäntässä ja monet hienot näyttelyt ovat jääneet näkemättä. Ehkä jonain vuonna kesämatka suuntautuu sinne päin.

  Pitisiköhän itsekin raahata nojatuoli vessaan, kun sattuu kavereita käymään :D

  Hienoja kuvia, hienoa taidetta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea ei voi nähdä, mutta tuolla on mukavasti useampi paikka lähellä toisiaan. Harmittavasti se Mäntän kuvataideviikot ei ainakaan nyt ollut museokortin piirissä, joten kun aikaa ei ollut paljoa, niin pyörsin sitten ovelta ja hyvin kuitenkin kului koko päivä.

   Naisethan 'aina' menee kaverin kanssa vessaan, niin kyllähän kai kotonakin voi niin tehdä! 😁

   Kiitos!

   Poista
 2. Siitä on aikaa kun olen Mäntässä käynyt, mikä onkin omituista kun se on kuitenkin niin lähellä Jyväskylää. Tuon Banksy oli varmasti hyvä. Toisaalta siellä on ilmeisen hyviä näyttelyjä aina. Tuo hylätty talo on tosi upea! Ehkäpä ensi kesänä tulee käytyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan voisi olla vähän kiertäen olla matkan verrella mennessä tai tullessa, ylimääräistä tulis sulle n. 140km. Vähemmän kuin erikseen käytynä. 👍🏻 Niin paljon paikkoja, niin lyhyt elämä.

   Poista
 3. Klubi kuulostaa valkoisten lihaa syövien heteromiesten päämajalta, sieltäkö valtakunnallista taistelua feminismiä vastaa käydään, testosteronin roiskuessa ja vihaisten feromonien täyttäessä ilman?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ainakin lihaa riittää, kun on nyt ravintolana. Näistä muista en tiedä, historiikin https://www.klubin.fi/fi/mantan-klubi/mantan-klubin-historiaa mukaan on avattu 1920 ja paljon on kuuluisuuksia sielä käynyt.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Nimenomaan. 😃 Ja pönttö on oikein korotettunakin vielä. Taidettakin näemmä löytyy, mutta niitten asettelu on vähän keskeneräisen näköistä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.