2023-05-18

Terveysvinkki - vedä vessa!

Tarkasti ottaen tuo vinkki jatkuu, että 'kansi alhaalla!'. Muutaman kuukauden jo oon itse opetellut aina laittamaan kannen kiinni ennen huuhtelua ja nyt näkyi vielä tieteellinen perustekin tavalle. Videolla näkyy laserilla valaistua ilmaa vessanpöntön yläpuolelta.
For your health it's good to learn a habit to close the toilet lid before flushing. I've done it for a few months myself but now I saw scientific proof that it's a wise thing to do. Here they use laser light to see what happens over the toilet seat after flushing.

Tutkimuksesta oli tiivistelmä Tieteen kuvalehden nettiuutispätkässä. Sieltä nousee 8 sekunnissa pisaroja 1,5 metrin korkeuteen ja mukana kolibakteeria + norovirusta. Nämä pääsee nenäkarvojen välistä suoraan keuhkoihinkin. Ja kotona pöntön lähellä olevalle hammasharjalle. Varsinainen tutkimus suomeksi konekäännettynä täällä (linkki enkuksi olevaan alkuperäiseen tutkimukseen).  
The whole article is here. When flushing those little drops rise to 1,5 meters (= 5 ft) in just 8 seconds. And there are also viruses and bacteria from feces floating in the air. Those can get directly to your lungs. Or to your tooth brush that's often quite close to toilet bowl. So closing that lid is a wise move.  

Toki myös alkuperäiset Ressun terveysvinkit ovat edelleen erittäin suositeltavia:
Of course the classic Snoopy's health tips are also still valid: 
* Syö paljon hedelmiä ja vihanneksia
* Lepää riittävästi
* Opettele väistämään4 kommenttia:

 1. Ulrika50v.blogspot.com18/5/23 21:25

  Hyvä vinkki, seuraavan kerran yleisessä vessassa laitan varmasti kannen kiinni !🤢Mutta kotona tuntuu turhaks hommaks kun mun vessassa ei ole hirveetä liikennettä ...minä ja tytär ja jokunen vieras ....😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut ajatus, että ton saa parhaiten rutiiniksi, jonka tekee ajattelematta, kun sen tekee joka kerta. Ja voihan sillä vieraallakin olla jotain mitä ei omaan hammasharjaansa halua (tosin sehän ei välttämättä laita kantta kiinni ennen huuhtelua, joten sikäli toi ei toimi - harja siis suojaan!).

   Poista
 2. Uh, no pitää tunnustaa, että ei tule suljettua kantta varsinkaan kotona. Tapana ei ole varmaan muuallakaan, vaikka tietää että sieltä nousee vaikka mitä, mitä en halua kohdata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo menee usein niin refleksinä, että mulla ainakin vaatii opettelemista olla tietoinen mitä tekee. Mutta mun mielestäni hyvä tiedostaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.