2021-02-13

Saturday classic - Vesala

Tarjan kuolemasta on nyt kuukausi ja taas mun silmät kostuu tästä Vesalan kappaleesta, jonka Tarja kuunteli kyynelehtien viime vuonna monta kertaa. "Miten voikin yhden tyypin elämässä kaikki paska tapahtuu"
It's now one month since Tarja died and again my eyes get wet when I listen to this song by Vesala. Last year Tarja listened to this a lot and cried every time. Part of the lyrics is "How can all shit happen to one person"

Tarjalla katosi teini-iässä näkö lähes kokonaan (100% invaliditeettiaste), kun tarkan näön solut silmästä tuhoutuivat. Opiskelussa + töissä piti tsempata paljon enemmän, mutta kaikki eivät välttämättä edes huomanneet tuota, kun ei koskaan tehnyt asiasta numeroa. Toki sen takia muistinsa oli kehittynyt tosi hyväksi ja ei koskaan palavereissa tehnyt muuta, kuin vain kuunteli.

Tykättiin molemmat paljon Vesalasta ja ilman tätä tilannetta oma klassikkoni olisi ollut Älä Droppaa Mun Tunnelmaa. Tuossa on hieno melodia/musa ja sanoitus, joka mielestäni kuuluu jo nerouden piiriin.

Muitten klassikoita löytyy täältä.
Tarja became blind in her teenage when the cells of her central vision degenerated. She had to work much more in studying and in her jobs, but since she didn't bring up the issue, not all necessary realized the case. But due to that her memory was very good and she was always listening, and not doing anything else during the meetings etc.

We both liked this artist very much and without the one month situation I would have picked as my favourite this song of hers (name translates to 'don't drop my mood'). In addition to it's great music I find the lyrics brilliant (as translated they are quite a mess, but you'll get a part of it...)

The classics of other participants are here.

8 kommenttia:

 1. Tarja oli sisukas sissi, ei voi kuin ihailla hänen elämänasennettaan. Tarja oli sinulle ihme, niin kuin laulussa sanottiin.  VastaaPoista
 2. Mun suosikkeja on Sua vasten aina painautuisin ja Rakkaus ja maailmanloppu, toki kaikki eka levyn biisit on parhautta, toka levy onkin jo paljon enemmän koste vuosista kuin vars ajateltu levykokonaisuus, ainakin sellainen fiilis on.
  Lapsuudensankari on musiikkiteoksena aivan järjettömän kokoinen ja hieno, sanat tekee siitä vielä diipimmän.
  Nyt ymmärrän joitain kommentteja paremmin, siis kun kerroit Tarjan kuulon isommasta osuudesta. Tahtoisin kuulla es kaikki Vesalan äänen värit, äänensä on niin ylrekisterissä että vivahteiden kaivelu vaatii oikeasti opiskelua. itsellä kun on basso/tenori, siis helppo ja kantava, niin pääsee vähemmällä. Jos sibeliukseen menisin niin olisin valmistunut varmaan dramaturgin linjalta ennemmin kuinlaulu tai joku soitin-linja. Tosin osaisin kyllä myös laulaakin=)
  Uusii unelmii on kirjoitettu jollekulle ystävälle kriisitilanteen keskiössä, tsemppilauluksi, itselle kuulostaa vähän kesk.kert mut eihän Paulan levyttämistä mikään vallan paska ole!
  PmmP, ja sit jos kolahtaa vakampi musa niin teki Kuusiston kanssa Kiestinki -nimisen levyn 2011 joka kertoo sodasta naisen näkökulmasta.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/19/pekka-kuusisto-ja-paula-vesala-laulavat-sodan-tarinaa-naisen-nakokulmasta-sodan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesalalla oli muuten aika hyvä idea firmansa nimeksi, eli sen oma yhtiö on Maailmanloppu, kun sanoi aina halunneensa olla maailmanlopun toimitusjohtaja. 🤓 Enpäs tiennytkään, että on sen niminen laulukin. En nyt koko ohjelmaa kuunnellut, mutta aika erilaista ku muu musansa. Meni meiltä ohi viime keväänä. Tosin just tuolloin elokuus alkoi se kolmas syöpä, joten ei ihmekään.

   Sanat siinä olikin aika koskettavat ja ne tuntuikin osuvan kohdalleen, vähän liiankin.

   Poista
 3. Vesala on niitä artisteja, jotka ovat jääneet itselleni jo aika tuntemattomaksi. Vuoden 1999 jälkeen olen kuunnellut/kuullut hyvin vähän suomalaista musiikkia. Olisi varmasti tutustumisen arvoinen artisti. Käsittääkseni hän on hyvin monitaitoinen.

  On huikeaa, miten Tarja selvisi tuostakin vastoinkäymisestä. Olen itse yrittänyt kuunnella viime aikoina kirjoja ja eihän se noin vain meinaa onnistua. Siihen tarvitaan todellista harjaantumista ja keskittymistä. Hyvästä muistista olisi vielä sitten enemmän apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mun linkkaama Älä droppaa on ainakin hyvä kakkoskappale, tosin yks kans 20+ vuotta ulkomailla asunut kaveri tyrmäs sen heti tylsänä, joten makuasioita nämä kaikki. 🙂

   Oli pääosin jo hyväksynyt näkörajoitteensa paljon ennen mua, mutta kyllä niitä käytettävyyden liian pieniä fonttikokoja yms suunnittelulipsuja välillä kovasanaisestikin kommentoitiin.

   Poista
 4. Olipa kaunis ja surullinen biisi. Ymmärrettävää, että Tarja tykkäsi tästä. Tämä näkökyky asia tuli nyt kyllä aivan yllätyksenä! En tajunnut mitenkään päin Haihatuksessa. Minulta kanssa suuret ihailut Tarjan asenteelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko lauluhan oli vähän toiveikkaampi, mutta ne jotkut osat tosiaan osui. Ja sävel on kaunis! Tuon takia jätti kellarin välistä, eikä ullakollakaan käynyt kuin sitä valoisaa osaa katsomassa + portaat mentiin huolella. Isot ja värikkäät taideteokset oli mieleensä, siksi varmaan nykytaidekin iski enemmän kuin pienipiiperryksiset vanhat taulut. 😊

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.