2021-02-25

What 3 Words

Tuossa jokunen aika sitten tuli vastaan kätevä sovellus! Systeemi on perustettu jo 2013, mutta jostain syystä löysin sen vasta nyt.

Eli what3words on ruuduttanut koko maapallon 3x3 metrin ruutuihin ja jokaiselle on oma kolmisanainen osoitteensa haluamallaan kielellä. Esim. Vaasassa hauska parveke auringonlaskun ja maisemien katseluun löytyy osoitteesta majavat.vintti.ikääntyä.

Some time ago I found a handy app! The system was actually founded already in 2013 but for some reason I noticed it now.

What3words has made a 3x3 meter (3m = 9,8ft) grid over the whole Earth and each square has an own three-word-address in the language of your choise. For example in Vaasa you can find a fun private terrace to view sunset or scenery in this address: game.chose.grills.
 
 


Sovellus on tietysti ilmainen ja kuten yo. ruudunkuvista näkyykin, niin paikkoja voi tallentaa itselleen ja jakaa kavereille (lisätietoja appsista). Reittiohjeet perille omaan kohderuutuun saa joko eri karttojen kautta tai kompassinuolena, joka kertoo suunnan ja etäisyyden.

Jokaiselle paikalle kun ei ole katuosoitetta, niin näin voi tarkasti kertoa tapaamispaikan epävirallisempiinkin osoitteisiin, näköalapaikoille jne jne. Toki Googlemapsillä voi jakaa koordinaatit, mutta puhelimessa on helpompi sanoa kolme sanaa kuin litania numeroita.

Ainakin joissain maissa hätäkeskuskin tuntee systeemin ja ainakin Mersu & Ford tukevat tätä autonavigaattorissaan. 
The app is naturally free and as you can see above (my app in Finnish 😊), there are functionalities for sharing and saving locations. You can get directions via different maps or as a compass needle pointing towards your destination square.

As every place on Earth doesn't have a street address this is a handy way to tell the exact location to parks, sceneries, etc. Of course you can share a place with google maps, but it's easier to say three words over the phone than 20 numbers.

At least in some countries also Emergency centres know this system. Also for example Mercedes Benz and Ford support the system in their navigators.


5 kommenttia:

 1. Kas, olin atk-aasintuntijaa edellä;D Luin tuosta aikaa sit, juttu oli nimenomaan siltä kantilta ettei osoitetta ole, oliko se nyt ihan älytönä määrä eli jotain 1,5 miljardilla ihmisellä. Kaikkea siä pitää itsestään selvyytenä, mulla on ollut yli kakskyt osoitetta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä homma! 👍🏻 Tuossa ehkä hidastaa se, että haluavat pitää oikeudet omissa käsissään ja käyttö ei oo räjähtänyt muiden softien hyödyntäes samaa, kun rajoitukset. Oli tehty vissiin sellanen kuin WhatFreeWords, joka laskee tuloksen ja kopioi toiminnon, mutta taisi joutua oikeuteen.

   Tuo osoitteettomuus on muuten lisäksi hyvä pointsi. Ajattelin vain näin etuoikeutetun puolelta vaelluksia yms, mutta koti jonkin slummin alueella ei varmaan omaa muuta osoitetta.

   Poista
  2. Mulla on vasta 9 eri osoitetta. Niistä ekas 19v ja täs viimeises toistaiseksi 17v, muut siinä välis.

   Poista
  3. Juu, ja sitten on aavikon kulmaa, viidakon laitaa jne. alkaa löytyä kun miettii, osoitteettomia

   Poista
  4. Ja löytyy monta ovelaa paikkaa tai hienoa näköalaa, jotka kaipaa omaa osoitettaan ja joille tuolla saa sellaisen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.