2021-03-03

Terraforming Mars

Mars on ollut viime aikoina uutisissa ja muutama viikko sitten tuli hankittua peli Terraforming Mars, jossa pyritään maankaltaistamaan kyseinen planeetta. Pelasin yksinpelin kahdesti ja tässä kuvan toisen kerran lopussa pääsin melkein läpi! Tavoitteena on saada happipitoisuudeksi 14%, lämpötilaksi +8C ja sijoittaa laudalle yhdeksän merilaattaa. Tuossa saavutin muut, mutta happi jäi kirvelevästi yhtä prosenttia vaille tavoitetta.
There's been a lot of news recently about Mars and a few weeks ago I bought a Terraforming Mars game. I've done the solo game twice and in the photo below is the end situation of my second round. I almost passed it! The goal is to have oxygen level at 14%, temperature at +8C and to place all nine sea tokens to the map. I reached the targets on temperature and seas, but failed in oxygen level with a mere one per cent.


Terraforming Mars - almost through


Pelaajia voi olla 1-5. Yksikseen pelatessa tuo on periaatteessa tosi monimutkainen pasianssi, jossa yritetään saavuttaa tavoitetasot 14 kierroksen aikana. Kun taas 2-5 hengen pelissä se on perinteinen kisa kerätä pisteitä samalla kun yhteisesti kohotetaan näitä kolmea arvoa. Yksikseen pelatessa on se lisäkätevyys, että ei ole pakko pelata kerralla, vaan voi aina välillä käydä tekemässä yhden kierroksen ja pelata vähitellen muutaman päivän aikana.

Joka kierroksella ja välillä muulloinkin saa tai voi ostaa satunnaisia projektikortteja, joita on reilu 200 erilaista. Nuo punaisen ja vihreän otsikon kortit on kertatekoja, sinisillä jää voimaan jokin etu. Vihreät jätetään lisäksi näkyviin näitä yläreunan pallukoita varten. Eri korteilla on erilaisia ehtoja, vaikutuksia ja hintoja + maksutapoja. Pelin projektit on tehty tieteellisesti mahdollisimman realistisiksi (paitsi ehkä se antipainovoima...).
There can be 1-5 players. When playing solo it's basically a really complicated solitaire where you're trying to reach target levels within 14 rounds. If there are 2-5 players it's more like a traditional game as you are trying to collect points while together raising those three measures. A handy side in solo games is that you don't have to go through the whole thing in one day but the game can last for a few days and you play a bit every now and then.

During each round and sometimes in between you get or buy random project cards. There are over 200 different types of those. The ones with red or green titles are on-time-things and the blue ones left on some kind of benefit. These cards have different conditions, effects and prices + ways to pay for them. The projects in this game are as accurate scientifically as possible (well, maybe not the anti-gravity).


A sample of project cards


Jos kiinnostaa, niin pidempi esittely pelistä (+ video) löytyy suomeksi täältä. Tähän olisi tietysti myynnissä myös lisäosia, joilla peliin tulee uusia ominaisuuksia ja sääntöjä.

Takana on tosiaan vasta pari soolopeliä, mutta oli kyllä mielenkiintoinen ja heti ekan pelin jälkeen piti alustaa alkutilanne uudestaan, koska teki mieli yrittää vielä kerran. Suosittelen! 👍🏻
If you're interested there are longer explanations and videos of this game here. Also several expansion kits are available for this game - those add new features and rules to the basic game.

So far I've played only those two solo games, but it was really interesting and immediately after finishing the first one I set up the starting position to try it again. Recommended! 👍🏻

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Jep! Tuosta tuli ihan uusia ajatuksia, että mitä kaikkea tuollaisessa megaprojektissa olisi. Esim. tuo pienemmän kuun törmäyttäminen lämmön nostamiseksi on ainakin näkynyt muuallakin, mutta eri kasvillisuusvaihtoehdot yms vaikuttaa.

   Poista
 2. Kyllä lautapeleissä on vetoa, ihan puhdas atk-peli jää toiseksi. Tällaista se on kun on dinosaurus joka haluaa pelata Magik gatheringiä korteilla, jihuu! D6Dkin oli kivaa, siinä olikin kirjanpitämistä ja niiden loputonta selailua tuomarilla, se voisi olla koneversiona helpompaa, livenopilla kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo konkretia oikeista lapuista vaihtoehtoja pohtiessa on tosiaan vähän vaihtelua ruudun katsomiseen. Mulle toisaalta kiinnostaisi tietokonepelitkin, kun olis aikaa - tuo yks nettituttu on laittanut Xbox-ruudunkuvia talteen ja esim tällaisessa maisemassa kulkeminen VR-lasien kanssa olis kyllä aika huimaa tutkiskelua. Näitä kiinnostavia juttuja riittää niiiiin paljon. Tulossa on pari pientä korttipohjaista yksinpeliä, joita voi sitten kesällä pyöräillä johonkin näköalapaikkaan pelaamaan maisemia kuvaten & nauttien. Siinä onkin jo hyvä yhdistelmä montaa harrastusta. 🤓

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.