2021-04-10

Saturday classic - Oldfield!

Nyt vuorossa ehkä joitain tylsistyttävää, mutta itselleni ylitärkeä ja yksi ensimmäisistä musiikkifanituksistani - Mike Oldfield. Useimmille tutuin kappaleensa taitaa olla Moonlight Shadow. Onhan sekin hyvä, mutta mulle tärkeämpiä ovat Oldfieldin instrumentaalikappaleet. Tässä lauantaisarjaan tarpeeksi lyhyt pätkä Platinum-levyltä:
The Saturday classic for this week may be boring for some but for me it's very important and one of my first musical loves - Mike Oldfield. Most people have probably heard his Moonlight Shadow, which is a good song but I prefer his long instrumental songs. Here's a part of Platinum album as it's short enough to be played in classics:

Kohdalleni osui ensimmäisenä luonnollisesti Miken ensimmäinen levy ja suurin hitti Tubular Bells vuodelta -73 (tuossa eka puoli levystä). 20-vuotias sankarimme oli tarjonnut sitä moniin levy-yhtiöihin, mutta se ei kelvannut kenellekkään. Levykaupan pitäjä Richard Branson innostui kuitenkin musiikista ja perusti Virgin levy-yhtiön, jonka ensimmäinen levy tuo oli. Oldfield ei saanut alussa kovin hyvää sopimusta ja Branssonista tuli monimiljardööri tuon levyn huippumenekistä saamiensa tulojen avulla. 

Edellä soinut Platinum on hyvä levy, mutta TBellssin lisäksi toinen lempparini on Incantations. Tuo on tupla-LP, joka on yhtä kappaletta. Kuuntelen sen yleensä makkarissa olevalla levysoittimella sairastelun loppuparanteluissa, kun pitää vielä levätä, mutta jaksaa jo kaivata jotain muutakin kuin nukkumista. Tubular Bells on ollut tänä vuonna mainio kappale kävelyn tahdittajaksi - sen kanssa kävelee mukavasti 50 minuuttia.

Vauhdikkaampia lauantaiklassikoita löytyy täältä.
The first album of Mike Oldfied that I listened to was his first record and greatest hit Tubular Bells which was published in 1973 (here's the first half of the LP). Mike was then 20 and had offered it to record companies but in vain. Record shop owner Richard Branson liked it though and started Virgin records to publish it as their first album. Oldfield didn't get that good deal and Branson became a multibillionaire as he started other companies with this record's income.

Platinum (above) is a good album but in addition to TBells my other favorite is Incantations. It's a double LP containing just one song. In recent years I've usually listened to it after being sick when I still need to rest in bed but I'm already strong enough to not sleep all the time. Then the bedroom's old LP player is useful. Whereas Tubular Bells has been in my Airpods during the walks of this year - it gives a good mood for 50 minutes while walking on the shores of Vaasa. 

Other, faster Saturday classics are here.12 kommenttia:

 1. Itselle tuttu tuo Moonlight Shadow ja pidän siitä. Muuten tuntematon mulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kuunvalo on kyllä soinut radiossa paljon ja on tosiaan aika erilaista kuin nämä Oldfieldin uran aloituksen levyt.

   Poista
 2. Just eilen kerroin nuorelle (siis jos on opiskelijani vuosien takaa, niin on nuori, vaikka ikää olisi jo reilustu yli 30v) ystävälleni näistä biiseistä. Kesällä -82 tai -83 4H-kerholaisille oli Mäkitiellä jonkin kerrostalon kerhohuoneessa kangaspuut ja kudontamahdollisuus. Tämä olis ollu tietty mahdollista kotonakin, mutta jos pääsi pois kotoa, niin lähdin. Niiii-iin.. kävin siis kutomassa kirkolla ja kuuntelin Oldfieldiä serkun puolison mulle nauhoittamalta kasetilta.
  TVstä tuli 70-luvun lopussa briteistä joku ohjelmaa, jossa soi Oldfield ja Kate Bush. Kenny Everett Show?
  Sukopolvikokemuksia, tosi hyvä sellaisia. Kiitos, ryhdyn kuuntelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija! Tuo sopii varmaan kutomiseen paremmin kuin jokin vauhdikkaampi musa! 😃 Kenny Everetillä oli just näitä sen ajan hittejä, Kate taitaa olla itse asias mun listalla odottamas jotain lauantaita. Just pari päivää sitten näkyi twitteris jonkun jakamana Kenny Everetin yks sketsi, joka oli edelleen kyllä hyvä. 👍🏻

   Poista
 3. Tubular Bells ja Moonlight Shadow ovat tuttuja, muuten en ole juurikaan kuunnellut Oldfieldiä. Vaatisi varmaan tietynlaisen mielentilan ja rauhoittumisen, jotta jaksaisi kuunnella noin pitkiä instrumentaaleja. Toisaalta, kuuntelen kyllä klassista musiikkia, jossa sävellykset eivät ole niin lyhyitä :D

  Omaa laiskuutta siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi oonkin tykännyt noista kävellessä, tulee tehtyä muutakin, muttei liikaa ajatuksia muualle vievää, ettei mee ihan musa huomaamatta. Mulla on klassinen jäänyt oikeastaan Neljään vuodenaikaan, sitä jo alle 20senä kuuntelin kasetilta, mutta muita en oppinut. Tarja taas oli nuorena kuunnellut tosi paljon kaikkea klassista.

   Poista
 4. Crisess ja Tubular, niitä kuuntelen ajoittain. Hieno muusikko. Branson on muuten uskomaton jäppinen halimaan hynää, nyt jo avaruusturismia virittelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Crisis levyn kappaleita kans tätä valitessa vähän harkitsin. Ja Branson tais olla aika bisnesnero, ei sitä imperiumia kuitenkaan pelkällä yhdellä levyllä tehdä.

   Poista
 5. https://www.youtube.com/watch?v=liZhHL26OxE
  Unohtui, Nolla Ysilla hyvä versio Shadow:sta, arch enemeyllä häiriintynyt;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikos tästä suht hiljan puhetta? Hyvä versio tuokin! Onkohan tuo puuttuva aa Shdowista jokin tahallinen teko vai typo?

   Poista
 6. Tämä on upea biisi! Oldfieldiä tulee kuunneltua liian vähän, häpeäksi tunnustan. Täytyypä parantaa tapansa, sillä musiikki on aivan mahtavaa. Kävellessä tykkään kyllä kuunnella luonnon ääniä, mutta piirtäessä Oldfield toimisi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lepis! Mullakin jää joillakin kävelyillä laittamatta äänet korviin ja vain omin ajatuksin oltua, mutta ne kerrat on vähemmistössä. Nyt tulee jatkossa enemmän pyöräilyä ja siinä ei turvallisuussyistäkään taida korviin mitään laittaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.