2021-06-04

Kyttä, mutta Piraatti

Lupauduin syksyllä Piraattien kuntavaaliehdokkaaksi tälle keväälle sillä ehdolla, että on aikaa. Sattuneesta syystä nyt on aikaa, joten 2021 vaaleissa olen Vaasassa tarjolla numerolla 23. Vaalikoneiden täyttely tosiaan veikin aikaa - Sanomien kysymysten vastaamiseen meni kolmena iltana yhteensä n. kuusi tuntia. Muut koneet vähemmän. 
This post is about politics, most probably the only one here. At least within almost the next four year. Or more. I agreed to participate to Finnish Local election as a Pirate candidate. Ahoy Matey! 🏴‍☠️

So the rest will be in Finnish. If you're interested there's a google translated version here.
Timo Kytän Vaalijuliste. Valitse piraatti valtuustoon. Avoimen datan hyödyntämistä. Panostusta esteettömyyteen. Vaasaan oma kaupunkibiologi.

Ja heti siellä tapahtui ainakin yksi lipsu, joka ei toivottavasti rokota paljoa ääniä. Toisaalta, voihan se tuodakin ääniä... eli mutuna kuntaverotuksen siirtäminen progressiiviseen suuntaan tuntui ihan mahdolliselta, mutta sitten näin tuota vastustavia kirjoituksia (esim tämä) ja vaihdoin mielipidettäni, mutta konet oli jo julkaistu. Moni kysymys taas oli asioista, jotka eivät mitenkään liity kunnanvaltuustossa päätettäviin, mutta ymmärrän ne keinoksi saada ehdokkaiden arvomaailma erotettua toisistaan.

Itse olen jo ainakin parit viime vaalit äänestänyt Piraattipuoluetta, jonka Kuntavaaliohjelma 2021 on mainio valmiiksi mietitty perusta, jota voi lähteä ajamaan omaan kuntaan sovitettuna. Monelle puolueen nimi tuo välittömästi mieleen, että piraatit haluavat vain saada kopioitua kaiken ilmaiseksi, mutta itse asiassa tuo ei pidä paikkaansa. Puolueen kannat eri asioihin löytyvät tiivistetysti täältä.

Tässä vielä Piraattien vaalijuliste, joka sekin on osuvaa asiaa ja älykkäästi tehty:

Piraattipuolueen vaalijuliste koko Suomeen. Valvotaan poliitikkoja, ei kansalaisia.


 

Oma tarkoitukseni ei ole puolustaa vain jotain tiettyä ryhmää, vaan saada Vaasa hyväksi paikaksi kaikille kuntalaisille. Vaasan väkilukukin pitäisi saada nousemaan mahdollisimman pian 20 tuhannella, koska valtion tukia järjestellään ennemmin kaupunkien koon mukaan kuin 'seutujen' mukaan. (#kuntaliitos)

Esteettömyys ja saavutettavuus

Vaimoni oli näkövammainen ja siinä huomasin miten tärkeää esteettömyys olisi kaikkialla. Esteettömiksi tehdyt tilat ja kadut ovat turvallisempia kaikille. Näin vähentyisi paljon turhia tapaturmia, kun kännykkää katsellessa ei huomata jotain estettä. Eikä tarvita edes kännykkää, itselläni huomio kiinnittyi muualle juuri väärällä sekunnilla ja katkaisin akillesjänteeni, kun astuin maassa lojuvien putkien päälle. Samaan alueeseen liittyy myös kaikkien nettipalveluiden saaminen saavutettaviksi. Tuota toteuttaen tiedon löytyminen nettisivustoilta muuttuu kaikille helpommaksi. 

Kaupunkibiologi

Kaupunkibiologi-idea perustuu Tiina Raevaaran bloggaukseen. Siellä Tiina luetteli mitä kaikkea tuon viran toimenkuvaan voisi kuulua: "Kaupunkibiologi vastaisi kaupunkiluonnon kartoittamisesta ja tiedon säilyttämisestä. Kaikki kaupungin maankäyttö suunniteltaisiin kaupunkibiologin kanssa. Kaupunkibiologi voisi myös koordinoida ympäristövaikutusten kompensointia ja suunnitella kuinka kaupunkiympäristöä hoidetaan. Kaupunkibiologi mahdollistaisi myös asukkaiden osallistumisen esim. koordinoimalla vieraslajien kitkemistalkoita." Tuo kaikki olisi tärkeää olla ammattitaitoisissa käsissä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja luonnon säilyttämiseksi.

Avoin data

Kaupungin verorahoilla tuotettu data pitäisi olla avointa kaikille ja varsinkin niin, että se olisi saatavilla koneluettavassa muodossa. Tämä mahdollistaisi paikallisten uusien ideoiden syntymisen, kun voidaan tehdä esimerkiksi erilaisia mobiilisovelluksia, joilla kaupunkilaiset saavat ja jakavat ajantasaista paikallista tietoa. Hyötyjä saadaan sekä kulttuuri-, että yrittäjäpuolelle. Rajapinnat kuntien dataan olisi paras määritellä koko Suomen tasolla, niin sovellukset eivät jäisi paikallisiksi, mutta toteutunut oma kunnallinen on toki parempi kuin joskus tulevaisuudessa tuleva kansallinen.

Pari muuta fiksua ehdotusta puolueen ohjelmasta

 • Kuntalaiskysymys, joka on Kuntalaisaloitteen rinnalle
 • Käytettävien tekoälyjärjestelmien data ja toiminta avoimesti dokumentoiduksi
 • Ostopalvelut kilpailutetaan mahdollisimman pieninä kokonaisuuksina paikallistenkin firmojen mukaan saamiseksi
 • Koulujen ja oppilaitosten oppimateriaalit avoimiksi ja maksuttomiksi
 • Kirjastoja tulee kehittää entistä enemmän vapaan tiedon lähteeksi
 • Tuetaan aurinkoenergian ja lämpöpumppujen käyttöä kodeissa


Kiitos mielenkiinnosta ja muista äänestää! 👍🏻🍀

 


8 kommenttia:

 1. Hyviä ajatuksia. Valitettavan pieni puolue josta vaikea nousta tärkeille paikoille, mutta tsemppiä Timo, voisin antaa ääneni sinulle jos olisin Vaasalainen. Vaalikoneessa kuntani paras osuma oli 47%, joten aika toisinajattelija taidan olla valtavirtaan nähden. Löydä nyt siitä sitten oma puolue tai ehdokas (ja siinä järjestyksessä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja tsempeistä! Tuo puolueen pienuus on totta, mutta useimmat on pienestä aloittaneet, esim vihreätkin ja nyt heillä on 2 edustajaa jopa Kurikan valtuustossa! Toki kaikki ei koskaan kasva, vaan lopahtaa, mutta tämä pienessä mukana oleminen on kiinnostavaa. Tuossa valinnassa ei kai auta kuin, että tosiaan valitset puolueen ja sitten niiden ehdokkaista se, jonka vaalikone vastauksissa ei ole mitään sulle kauheasti tökkivää.

   Poista
 2. Kannabis lailliseksi. Jee!! Näin mutuna äänestäisin sinua jos ... . Tykkään sun rauhallisesta tatsista, on hyvä olla mukana joku joka sanoo esim minunlaisella innostujalle että hyvä idea vaan mietippä rauhaas.., eipä hötkyillä... Menestystä Piraateille Vaassassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sus'! Himmailuskin on hyvä pitää se keskitie, eli ideoissa ei saisi jarrutella liikaa, koska sitä kautta löytyy niitä hyviä, sitten vain valinnassa voi vähän laskeskella, että mikä kannattaa. Vaasassa ny 100% kasvu ehdokkaiden määräs neljän vuoden takaiseen, joten varmaan paremmin nyt. Mutta vielä enemmän pitäis olla.

   Poista
 3. Vau, pidän peukkuja, Timo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sullekin Susu! Vaalibudjetti on tasan nolla, joten läpipääsy ei oo vielä varmaa. 😊

   Poista
 4. Tänä vuonna on kyllä tosi vaikea löytää ehdokasta jolle äänensä antaisi. Huonosti, täällä ainakin, ehdokkaat ovat mielipiteitään netissä julki tuoneet. Joten isot kehut sinulle että kerrot ajatuksesi näin hyvin! Toivotaan parasta vaaleissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lepis, jännä nähdä miten menee tämä eka. Toivottavasti löydät jokun ok ehdokkaan kuitenkin! 👍🏻

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.