2020-12-19

Saturday classic - Bronski Beat

Viime viikonloppuna Netflixistä katsomamme mainio The Prom toi mieleen valinnan tämän kertaiseksi lauantaiklassikoksi. Tuossa musikaalissa Broadway-tähdet puolustavat indianalaisen tytön oikeutta mennä päättäjäistansseihin tyttöystävänsä kanssa. Bronski Beatin kappale Smalltown Boy taas kertoo tarinan homopojan elämästä:
We watched The Prom on Netflix last weekend and that brought me the choice for this week's classic. In that musical Broadway stars go to Indiana to help a local girl get to the prom with her girl friend (naturally with a happy ending!). Whereas Bronski Beat's song Smalltown Boy tells a story about the life of a gay boy:

Olin juuri muuttanut Vaasaan, istuin tulevan ekan vaimoni kanssa Hankkenilla marraskuussa -84 ja näin pubipuolella telkkarista tämän koskettavan videon. Tuo tarina ja hieno kappale herätti tajuamaan, että kaikki ei olekaan heteroita ja että elämä muilla on paljon hankalampaa. Kun vielä kolme vuotta myöhemmin yksi pitkäaikainen kaveri kertoi olevansa homo, niin sen jälkeen ei voinut enää kuvitellakaan muuta tavoitetta yhteiskuntaan kuin tasa-arvo kaikille!

Lisää klassikoita löytyy Lepiksen kokoomasivulta.
I had just moved to Vaasa and in November -84 I sat in a disco's pub side with my future first wife when I first saw this touching video. The story and a great song together woke me up to realize that gays really do exist and their life is much more complicated. Three years later a long time friend of mine told that he's gay and after that I couldn't imagine any other way things should be than that the society should be equal for everybody!

You can find more classics in the collection page of Lepis.

12 kommenttia:

 1. Juuri oli Lepiksen kanssa juttua, että pitäisi soittaa Bronski Beatia joku kerta. Aina tuppaa unohtumaan, mutta onneksi sinä muistit!
  Tämä on kyllä klassikko, niin aiheensa kuin Jimmy Sommervillen huikean äänen ja esityksen ansiosta. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin nähneeni tuon kommentin, aina munkin listalla olevia bändejä mainitessa tuloo sellainen ehtimispaniikki, ettei vaan joku ehdi ennen... 😄 Tuo ääni tosiaan on jännä, persoonallisia on muitakin, mutta ei kyllä tätä vastaavia. Tekee paljon tunnelmaan.

   Poista
 2. Hieno kappale, jossa taustalla tärkeä sanoma. Yhtä kirjabloggarikollegaa kiusattiin koulussa raskaasti homoutensa tähden. Hän käy terapiassa sen vuoksi, toivon että pystyy jättämään nuo kokemukset taakseen, tai että ne edes vähän himmenevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä & kiitos! Eteenpäin on menty, mutta paljon on vielä korjattavaa. Tuo menee valitettavasti sukupolvien myötä vasta eteenpäin.

   Poista
 3. Tämä on niin huikea biisi, hieno! Tykkään jo alkutahdeista saakka ja tuosta miten se kasvaa mittaansa. Sanoma on koskettava ja tärkeä. Hinoa kun soitit tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lepis! Tuossa on tosiaan se melodian kehittyminen selvästi seurattavissa. Oli muuten jännä nähdä Youtubessa Jimmyn kuvaa nykyään, jotenkin on muistoissa lukittu tuolloisen näköiseksi, mutta onhan sekin vanhentunut. 😊

   Poista
 4. No on kasaria! Säksätyksestä ei voi erehtyä, muoviselta kuulostava syna jytkii;D Ja niitä äityi käyttämään kaikki, joten sen kuulee niin hyvässä kuin huonossa biisissä. Tämä edellisiä, tässä on jotain hyvin jännää plus tuo laulajan tapa laulaa jatkuvassa ffalsetissa on hmmm...erikoinen.
  Tuon kommentin voisin kirjoittaa aika moneen brittikasaribiisiin, onneksi U-2 on Irlannista..vai tais kyllä olla Belfastista mutta Irlantia sekin on, Irlanti takaisin perunansyöjille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, ettei ihan täysin mennyt sun paskalistalle. 😊 Lauluääni tosiaan tekee kappaleen aika erikoiseksi. Itte lasken U2:sen muuksi kuin kasaripopiksi. Irlanti vois tosiaan olla parempi yhdistettynä!

   Poista
  2. PAskalistaa ei itseasiassa ole. Huomasin josain välissä että kun studiot parani ja kotivehkeilläkin saa hyvää jälkeä nii ei voi puhua paskoista levyistä. voi jaotella että kiinnostaa, ei kiinnosta jne. vaan paskaa ei enää juurikaan tehdä. Vielä 70/80-luvulla saattoi törmätä paskalta kuulostavaa levyyn, huono äänitys, huono miksaus, eli paska liittyy minulla tekniikkaan ja lopulliseen jälkeen.

   Poista
  3. No täytyy tunnustaa, että haussa oli 'ei-kiinnosta-lista' synonyymi. En tarkoittanut paskalla teknistä laatua. 😊 Mutta ei ollut onneksi siis kumpaakaan. 👍🏻

   Poista
 5. Tuttu biisi, monet kerrat kuullut ja sieltä se mielen sopukuista nousi esille, kun alkutahdit kuulin. Tosin en koskaan ole kiinnittänyt sanoihin huomiota ja en ole varma olenko videon nähnyt. Koskettava joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja varmaan viimeistään laulajan ääni teki tunnistamisen. ^_^ Tuo pyöri silloin kasarilla paljon MTVssä ja taisin sen nauhoittaa jonkin VHS-leffan loppuun jääneelle tyhjälle tilalle. Onneksi tarinan loppu optimistinen kuitenkin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.