2020-12-12

Saturday classic - Hullujussi

70-luvulta yksi lemppareitani on Hullujussi (1973-76). Nämä on soineet paljon automatkoilla, niin että mukulat on tainneet saada näitä kappaleita pysyvästi muistiinsa. Bändistä tulee aina ensimmäisenä mieleen vuoden 1974 hieno Hullu kitara:
One of my favourites from the 70's is Hullujussi, a Finnish humor band in 1973-76. I played them a lot while driving my car so my kids remember these probably immediately. Their first song here is a 1974 song Hullu kitara (= Grazy guitar):

Tuon on alunperin säveltänyt Toivo Kärki ja Reino Helismaan sanoittaman version Hullu hanuri esitti Esa Pakarinen vuonna -54.

Itse olin liian nuori näkemään näitä livenä, mutta kateellisena kuulin yhden työkaverin nähneen Hullujussin aikoinaan Mietaalla. Samoihin aikoihin esittelin näitä setäni vanhalta kelanauhurilta meillä vanhempineen vierailleelle luokkakaverille (moi Raija! ✋🏻😊).

Vanhemmassa Harva meistä on rautaa -videossa näkyy bändin varhaisempaa tyyliä. Jossain vaiheessa ideat rupesivat kuulemma loppumaan, niin teema vaihtui Eeki Mantereen kehittämän Viktor Kalborrek -hahmon ympärille. 
This was originally recorded in 1954 as 'grazy accordion' by quite famous Finnish songwriters and a singer.

I was too young to see Hullujussi live and I envied a former workmate who had seen them live in the 70's near my home. Around these years I remember introducing these songs on my uncle's coil recorder to my classmate who was visiting us with her parents.

The next song shows the band's style early in their career. At some point they ran out of ideas and collected the next album around the fictional Viktor Kalborrek -character that one of the band members developed.

Vasta näitä Hullujussi-haulla tulleita kappaleita selatessa muistin myös Eeki-Viktorin Syksyn sävelen vuodelta -78 eli Pikku pukki. Muita kappaleitaan löytyy täältä (esim Bingo Bango Bongo, Friduna Skikuna, Tyttö lilla nakkikioskilla, Takataan moos ja Diivaillen. Itselleni uusi oli parodia Deep Purplesta ja Uriah Heepistä nimellä Deep Heep 😄 ).

Bändi sai vaikutteita ja monta hittikappalettaan Louis Primalta. Surullinen sattuma on, että sekä Louis että Eeki Mantere kuolivat keuhkokuumeeseen.

Lisää lauantaiklassikkoja täällä.
Their songs are mostly covers but with clever words and speedy show style. You can find more of their songs from this Youtube search. One clever naming is their parody of  Deep Purple and Uriah Heep by a song named Deep Heep. 😄

The band was much influenced by Louis Prima and many of their hits were also from him. A sad coincidence is that both Louis and Eeki Mantere died of pneumonia.

More Saturday classics can be found here.15 kommenttia:

 1. Minäpä näin Hullujussin keikalla. Eli olen niin vanha :D

  Kerrassaan riemastuttava ilmiö koko bändi ja melkein kaikki biisit ovat klassikoita!

  Hullujussin myötä löysin Louis Priman, jonka levyjä tuli aikanaan ostettua paljon.

  Kiitos ihanasta nostalgiapläjäyksestä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, tuo Deep Heep-biisi oli minullekin uusi tuttavuus :D

   Poista
  2. Nyt kun sanot, niin on tainnut tulla muuten joskus aiemminkin esille. Eihän siihen sentään olisi tarttenu kuin muutama vuosi, mä olin 11 ku lopettivat... (tosin rupesin vasta n 6v myöhemmin käymään tollasis, joten sikäli vähä kuitenkin).

   Hyvä että tykkäsit ja hauska osuma tuo Prima. Deep Heep iski mulle eniten oivaltavalla nimellään, zipaleena selvästi esikuviensa kaltainen.

   Poista
 2. Voi, muistan nämä! Hullujussi oli niin tavattoman suosittu ja kait esiintyi telkussakin liki jokaisess viihdeohjelmassa. Edelleenkin näen Kalborrekin ilmeet mielessäni :) Pitääpi googlailla tuota Louis Primaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Viktor oli kyllä tosi ilmeikäs tyyppi. Siksi varmaan olivatkin sitten aika hyvin eri ohjelmissa vieraina.

   Poista
 3. Huumorimusiikki on niin vakava laji etten kovin montaa hyvää biisiä ole löytänyt. Jope R joka on alan ammattilainen taisi tehdä mielestäni kolme hyvää biisiä.
  Nämä? hmmm ei kiitos. Sleepyt? pari hyvää Lapinlahden linnut? no joo, yksi soi päässä joskus.

  Ei sis mun genre, kuten ei ole ns. komediat eli Leslie Nilsenit ja muut, hyvää komediaa on niin vaikea tehdä mulle kun pieru-huumori on livenä ihan älytöntä, slapstick tylsää ja ennealta-arvattavaa...jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle on kyllä näitä huumorikappaleita löytynyt iskeviä helpommin, mutta tuollainen samanlainen korkea kynnys on taas teatterin komedioissa. Niissä on tosi harvoin jos koskaan näkynyt mitään aidosti hauskaa. Leffoissa sen saa helpommin aikaiseksi.

   Poista
 4. Aijai, mulle tuli vähän nolo muisto mieleen. Mä olin kaupparyhmän kesäjuhlilla ja siellä oli myös Eeki Mantere. Vaihdoimme muutaman sanan ja käteltiin ja sitten hän kysyi haluaisinko nimikirjoituksen. Ennen kuin ehdin ajatella kieltäydyin kauniisti. Mä en ole koskaan oikein ymmärtänyt nimikirjoitusten keräämistä ja se oli vain rehellinen reaktio. Kohteliasta olisi tietysti ollut ottaa postikortti ja nimikirjoitus. Pässi mikä pässi. Siis minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olikin varmasti mukavaa. Siis ainakin jutteluosa. 😊 Näin ne reagoinnit menee joskus nopeemmin kuin ajatus. Vetikö Eeki shown Kalborrekkina?

   Mulla on vähän samantyyppinen harmittava muisto toukokuulta 2017. Oltiin Campus Rockissa, sellasissa firman järjestämis privaattifestareilla ja esiintyjänä oli Jenni Vartiainen. Lopuksi olis voinut jonottaa selfietä kanssaan, mutta me oltiin vähän että ei kai ny tartte. Jälkikäteen on harmittanut laiskuus. Jossain olikin osuvasti, että eniten harmittaa ne asiat, jotka jää tekemättä, harvemmin jos koskaan ne tehdyt asiat.

   Poista
  2. Silloin taisi olla Kari Grandin roolissa, näin muistaisin. Ja totta, niin siinä joskus käy, että ajatus on turhan nopsa ja ei ehdi joka kantilta harkita. Kuten nyt esim. yhteiskuvaa Jenni Vartiaisen kanssa :)

   Poista
  3. Totta, kaikkien janoisten sankarikin oli myös Eeki! 😃 Ei oo tainnut Suomessa montaa kertaa mainoksen hahmo tulla noin tunnetuksi, että voisi tehdä firma- tms. keikkoja.

   Poista
  4. No on kyllä ensimmäinen artisti josta olen kuullut että tyrkyttää nimikirjoitustaan? Outoa näillä leveysasteilla...IMO

   Poista
  5. Selitys taitaa olla tuo tilaisuus - firmakeikoilla sopimukseen voi kuulua, että jutellaan yleisön kans (tai nykyään hoidetaan selfie-jono).

   Poista
 5. Ai mikä mahtava nostalgiapläjäys! Biisit soi kyllä pitkään 70-luvulla radiossa. Hauska bändi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Oli suht vaikea valita, että minkä soittaisi kun niitä klassikoita olisi riittänyt monta, mutta tuossa toisessa oli vähän virkistävästi Eeki vielä 'tavallisena'.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.