2022-01-25

Viikon kuva - Vaalit läheltä katsottuna

Viikon kuva tuleekin hiukan myöhään, mutta parempi niin... Viime kesäinen kuntavaaliehdokkuus poiki näihin vaaleihin mahdollisuuden edustaa puoluetta vaalitoimitsijana. Olin alunperin varajäsen ja menossa vain iltaan laskemaan, mutta jo aamu yhdeksän jälkeen tuli soitto yhden varsinaisen joutumisesta karanteeniin. Aloitin osuuteni klo 11 ja iltapäiväksi sain ruokatauon.
The photo of the week is a bit late but better that than never. Being a candidate in last year's communal election brought me an opportunity to represent the party as an election official. I was originally just in reserve and instructed to go to help in counting. But already in the morning I got a call as one of the members had to stay in quarantine. I started my day at 11 a.m. and got one lunch break in the afternoon.


2022w03 A new election


Paikkana oli tytär Mariannen vanha yläaste Vöyrinkaupungilla, eli Onkilahden koulu. Ja siellä tuttu käsityöluokka.
The place was a handicraft class in a school where my daughter Marianne has been.


Voting booths in class room


Päivän mittaan tuli leimattua lappuja ja muuta. Käytettyä tietokoneelta äänestäjien kirjaamista ja annettua lappuja. Ja välillä sitten muuten vain istutaan.
During the day I got to do all three different tasks: hitting stamps, using the computer to register voters and giving ballot papers. And between those just sitting and waiting.


Arranging tallys


Kello 20 lyötiin ovet kiinni ja todettiin, että tuossa paikassa kuntavaaliäänestäjien määrä ylittyi viidellä. Laput lajiteltiin ensin puolueittain ja sitten ehdokkaittain. Lopuksi kaikkien äänien summaa verrattiin koneen antamaan äänestäjien määrään. Osui nappiin ja päästiin kotiin klo 21.30.
At 20.00 (8 p.m.) the door was closed and we noticed that even though it was supposed to be quieter than last year, there were five more votes. Ballot papers were sorted by party and then by candidates. It was right about the first try and we got to leave at 21.30 (9.30 p.m.).


Waiting for results confirmed


Olikin kiinnostavaa nähdä miten tuo hoituu käytännössä. Outoa vain, että nämä valitut vaikuttavat elämäämme paljon enemmän kuin presidentti, mutta silti aluevaalit vetivät selvästi vähemmän äänestäjiä...?!
Seeing that side of the election was really interesting, especially as this was a new election in Finland. Though a strange thing is that these selected representatives affect our lives more than the President, yet that election gets much bigger voting activity.


12 kommenttia:

 1. Ei ole ihmisillä luottoa politiikkaan, ajatus tuntuu olevan että se ja sama kuka siellä on niin luu jaa kansan käteen aina, eliitin porskuttaessa porsaanrei'illä. Demokratian tajua koetteleee kun alle puolet päättää kaikkien asioista, kuinka saisi äänestysaktiivisuutta nousuun?
  Dokkareista on käynyt ilmi että seiskyt-luvulla ikäluokan parhaimmisto innostui politiikasta "ihan hitokseen", siksipä niitä jääriä on vieläkin kokemusedustajina (es. Ben S) ja ikuisina Takinkääntö, mediapeli, tahdon presidentiksi sanoi hän kahdeksan vuotiaana-Väyrysinä.
  en osaa sanoa oliko Paavo Lipponen millainen poliitikko vaan jotenkin parempi että on eläkkeellä.. . ;)
  Valta kuuluu kansalla, onneksi ei VKK-lle ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valideja pohdintoja!

   Tuo että siellä on nyt niin paljon kansanedustajia ja kunnanvaltuutettuja tekee vallasta kyllä liian keskitetyn. Miten ne monen homman ihmiset muka ehtii keskittyä mihinkään.

   Yhdellä oli twitteris hyvä tiivistelmä tulevasta tilanteesta:
   "aluevaltuutettuna joudun valitettavasti toteamaan kunnanvaltuutettuna esittämääni vaatimukseen kunnan omasta terveysasemasta että se on täysin mahdotonta koska en ole kansanedustajana myöntänyt alueelle riittävää rahoitusta"

   Poista
  2. Tiivistelmä on loistava, piti pariin kertaa lukea ja hekotella, on siinä virkaa ja tointa haalittu yhdelle.. .

   Poista
  3. Joo, oli kirjoittajalla hyvä idea. 😄 Jostain luin, että reilut 1300 valittiin näissä vaaleissa ja niistä vähän yli 1000 on jo ennestään joko eduskunnassa tai kunnanvaltuustossa. Taisi olla 7 sellaista, joilla tuo em kolmoisrooli.

   Poista
  4. Politiikasta tuli vastaan tällänen https://twitter.com/KmyBeat/status/1486605990917246978 aikamoisen ristiriitaisia tunteita herättelevä pätkä. Ei kai tuollaisia fake-videoita viä Suomes tehdä!? Onkohan pressa-kampanjoinnin alkua... 😃

   Poista
 2. Hei!

  Itsekin vaalitoimitsijana toimineena pisti silmään tuo kuva äänilappujen jaottelusta. Oletko kysynyt lupaa tähän, koska esim. vaalitoimisto tuppaa olemaan melko tarkka tämmöisistä asioista ja saattaa olla kiellettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, paljon valokuvanneena oon kyllä huomioinut näitä lupapuolia. Varsinkin sellaisiin kuviin, joita julkaisen. Tuolla paikan päällä laskentaa vetävä puheenjohtaja (osallistunut asiaan kymmeniä vuosia) sanoi valokuvauskysymykseen, että tässä vaiheessa saa kuvata, koska esim tuosta kuvasta saatava tieto, että persut saivat ääniä Vöyrinkaupungilta ei ole mikään salaisuus. Sama tieto löytyy Ylen vaalitulossivulta. Äänestyslapuissa ei ole mitään nimiä ja käsialastakaan ei näistä luultavasti kukaan tunnista ketään. Samoin eri puolueiden numerosarjat ovat julkista tietoa.

   Poista
 3. Oli varmaan mielenkiintoinen päivä uudessa hommassa.

  Jep, valta keskittyy, kolmella pallilla istutaan, mutta niinhän näköjään äänestäjät sitten haluavat asioiden olevan.

  En ole niin seurannut näitä aluevaaleja, kun Hgissä ei äänestetty, mutta kyllä tuo alhainen äänestysprosentti on surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdokkailla pitäisi olla todiste, että on aikaa hoitaa sitä luottamustointa johon haluaa. Kun useinhan iso nimi on vain keräämässä ääniä ja sitten luovuttaa heti paikkansa seuraavana varalla olevalle oman puoluelaiselle. Mutta bensanhinta ei onneksi ollut oikea vaalistrategia.

   Poista
  2. Jep, bensanhinnan nostaminen sote-vaaleihin... D

   Poista
  3. Ehkä koittavat vaihteeksi 'haittamaahanmuuttoa' seuraavissa vaaleissa. 🤔

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.