2020-08-22

Saturday Classic - Gösta Sundqvist

Viime sunnuntaina hääpäivänä tuli mieleen meille ajankohtainen klassikko. Silloin oli myös Gösta Sundqvistin kuoleman vuosipäivä - kuoli juuri samana päivänä 2003 kuin meidät vihittiin.

Gösta vältteli kaikkea julkisuutta ja tämänkin videon tausta oli tuota hyvin kuvaava tarina: levy-yhtiö oli vaatinut, että uudelle levylle pitää tehdä musiikkivideokin jostain kappaleesta. Gösta tuli sitten  tämän Raparperitaivas-videon kuvauksiin vähän mielenosoituksellisesti anorakki ja verkkarihousut päällään ja niillä sitten kuvattiin.
Our wedding anniversary last Sunday reminded me of Gösta Sundqvist who died on the very same day that we were married in 2003. He was a master mind in Leevi and the Leavings band.

Gösta avoided all publicity, the band performed live only once in a tv-studio, otherwise they did just a few music videos. For this first song their record company demanded a music video so he came to the shootings rebelliously with these folksy clothes and that's then the appearance it was shot.

Leevi and the Leavingssilta oli taas vaikea valita soitettavaa kappaletta, kun niitä hienoja riittäisi vaikka miten monta. Gösta oli sanoitusten mestari, samaa luokkaa kuin Juice Leskinen.

Yo. linkkien kautta on paljon kiinnostaa taustatietoa. Käytiin katsomassa myös Leevi and the Leavings -musikaali, joka myös kertoi Göstan tarinaa. Nerokkaita sanoituksia siis riittää, kilteimmästä ja positiivisimmasta päästä on tämä tarttuva Laura Jenna Ellinoora...:
The band has several famous hits in Finland so it's really difficult to choose what to play.  Gösta was a master of lyrics and his songs told about common people and their lives & problems.

The links above contain a lot of information, though mostly on the Finnish wiki pages. We saw also a musical about his life with several of his famous songs. The second song below tells about a baptism where the girl gets quite a many first names: 'Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla' (= the chorus).

Lisää lauantaiklassikkoja täällä.
More Saturday classics here.11 kommenttia:

 1. Vai sellainen yhtymäkohta hääpäivällänne ja Göstalla on!

  Leevi and the Leavingseillä on kyllä niin hurjan monta huippubiisiä, hittiä hitin perään. Ihan omista fiiliksistä riippuu, minkä biisin kulloinkin nostaa suosikikseen.

  Ymmärrän hyvin tuon Göstan halun vältellä julkisuutta. Ja julkisuutta hän ei todellakaan tarvinnut menestyäkseen!

  Hyvä sanoittaja lähti ihan turhan aikaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aika surullinen sattuma. Mulle Gösta on kuin Eput ja Beatles, niitä huippupiisejä riittää vaikka kuinka paljon. Nykyään taitaisi noin luovat mutta ujot tyypit tehdä vain biisejä muille, levy-yhtiöt haluaa varmaan koko paketin Vain elämää yms paketteineen.

   Poista
 2. Raparperitaivas on hieno biisi! Mulle tuli tästä mieleen nuorena kuollut Pekka Streng, jonka nimellä löytyy videoita Youtubesta. Arto Halonen kuvasi vuosia sitten Strengistä dokumenttielokuvan Magneettimies, johon muutama otos kuvattiin meidän omenapuun alla.

  Kuuntele vaikka Sisältäni portin löysin - https://youtu.be/q1FnC9vyxHE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olikin jännää tietoa, nimi on hämärästi tuttu, mutta enpä olisi osannut yhdistää mihinkään vuosikymmeneen enkä edes tuohon bändiin. Kappaleenkin oon kuullut joskus, vähän sellaista Beatlesien intiavaihetta. Kurkkasin heti Wikistä Pekka-tietoja ja hyvää yleistietoa oli. Tällä kertaa vaimo tiesi tuon vaikka mä en - tosin sanoi kyllä miehen mainitun jossain Eppujen kappaleessa, eikä meinaa kyllä löytyä tietoa...

   Poista
 3. Juicen jälkeen paras sanoittaja Suomessa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ne on niin tasoissa, että käy tämäkin fakta. Nyt uusissa on välillä esim Vesala yltänyt samaan nerokkuuteen, sitten laulujen yleistunnelmissa ja sanoissakin pitkällä on se hemmo, joka tekee Wiskarin kappaleet.

   Poista
 4. Kesämökkiä oletten hommailemassa...

  Gösta oli kova äijä ja nämä biisit ovat suomi-iskelmän parhautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytiin vain ^_^ tyttären omaan tutustumassa.

   Jep, tosi harmi nämä kaikki menetykset Gösta ja Juice, Bowie, Mercury, Michael jne kuolleet liian varhain.

   Poista
  2. JA tietysti Lennon. No Hendrix kans varmaan, vaikken sitä niin itte fanita.

   Poista
 5. Toi nimihirviöbiisi on yks hienoimmista ever;D Verbaaliakrobatiikkaa puhtaimmillaab, ei voi olla rakastamatta=) Vähän hankala suhde Göstan tekemisiin kun mun mielestä keikkailu on niin iso osa musan tekemistä että että ja tietty olen ihan sviidun kateellinen, kyllä lahjakas ihminen parempansa tuntee;)

  Mut on jotain pikkutuhmaa mitä oikeasti innhoan vaan ei nyt joak biisissä. Ford Anglian kaato on hieno mielikuva, enolla oli sellainen, hieno pieni auto=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain jännää on tosiaan ihmisis jotka luo hienoja biisejä vaikka kuinka monta. Ja tosiaan aika jännä tuo keikkailuhaluttomuutensa. Vähän epäreilua bändille, kun nehän ei paljoa tienanneet esim radiosoitoista - jossain oli että olisivat halunneet Ruisrockkiin tms kun oli jokin miljoonan tarjous, mutta Gösta kieltäytyi.

   Anglia on mullekin aina se eka auto jossa oon matkustanut. Tuossa vasemmalla vanhempien eka auto ja mä 😊:

   https://photos.google.com/share/AF1QipM8BXIdUjMwn2thvBnvxhSE0-UaCqmlv9Nph08VVx5FZmWJg6czjmtxMfd7B7oxqQ/photo/AF1QipOvlX6bBkpd9mCLHxMzrx7Ok4xXGXIVFBPxHujK?key=YU5FYVlKcWVXWDhBMU9lM3JuSG5PN3d6amV0SWZn

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.