2020-09-04

Porvoo ja Strömforsin ruukki

Ja matka jatkuu Turusta itään, Tallinnasta pohjoiseen. Ajettiin Porvooseen sujuvasti Kuninkaantietä pitkin. Ensin käytiin majapaikassa ja sitte mentiin kävelemään pariksi tunniksi Porvoon vanhaankaupunkiin. Näkymä vanhan sillan vierestä:
Our road trip continued from Turku towards the East on the King's Road to Porvoo. We checked in first to our accommodation and then went to walk in Porvoo old town for a few hours. A view next to the old bridge:


Porvoo view over the river


Tuossa vanhan sillan tienoilla olikin ne klassisimmat Porvoo-näkymät. Itselläni Porvoo ei ole minkään normaalin reitin varrella, joten vasta nyt tuli ensimmäisen kerran vierailtua täällä. 
That old bridge area offers the most classic Porvoo scenes. For me this place was never on any normal route so this was my first visit to the town.


Porvoo river side houses


Tehtiin kävely vanhan kaupungin puolella ja kävin oman lisälenkin joen yli Triptyykkiä katsomaan Tarjan odotellessa puistossa. Kahvila oli asetellut reilun kokoisen koristeen vetonaulakseen:
We walked around the Old town and I made a brief visit to the other side of the river to Triptych while Tarja waited in the park. A cafe had a really eye catching decoration: 


Pehtoorin perikunta


Ennen iltaostoksia tein vielä pikakurkkauksen näköalakivelle. Sen vieressä oli hienosti havainnollistettu Edelfeltin maalauksen tekopaikkaa.
After the walk I visited briefly the viewing place. There was a clever illustration of a famous Finnish painting (by Albert Edelfelt) and the location where it was created.


Edelfelt painting in location


Porvoossa yöpymisen jälkeen jatkettiin kohti itää. Ensimmäisenä tuli vastaan Strömforssin ruukki. Alue on selvästi pienempi kuin esim Fiskarssin ruukki, mutta mukava vierailupaikka ja tämä eniten kuvattu näkymä letkutornista meni itsestään selvänä valintana tuosta päivästä instagrammiini.
After a night in Porvoo we continued to the East and our first stop was Strömfors old industrial area. It isn't as big as Fiskars industrial area, but still a nice place to visit. This old tower for drying fire hoses is the most photographed building in the area and was also my instagram pick for that day.


A bond reflection


Alueella on vanhan riihen yläkerrassa kaksi isoa hallia taidenäyttelyjä varten. Tässä toinen nähtynä metallikukkateoksen läpi:
There are two big halls for art exhibitions. Below is the other one as seen through a metal flower work of art:


The other arty side


Majoitusta on tarjolla alueella parissa rakennuksessa, näyttävämpi niistä on Strömfors Bed & Bistro heti sisääntulon luona. Tarjolla olisi ollut lounasta, mutta päivä oli vielä liian alussa.
There are two places offering accommodation, this Strömfors Bed & Bistro is right at the entrance to the area. They had lunch too but it was too early for us.


Restaurant + B&B


Molemmat museot esittelivät järviraudan käsittelyn tekniikoita. Pajamuseossa on Suomen ainoa käyttökuntoinen vesivoimalla toimiva vasara. 
Both museums presented the techniques of the area's original business - processing lake iron and building tools of it. The only still working water powered forge hammer in Finland is here.


Forge museum


Julkaisin Flickriin näiden lisäksi 9 muutakin kuvaa Porvoosta ja Strömforssista - löytyvät alkaen tästä (klikkaa seuraava kuva oikealla puolella olevasta >-merkistä kunnes näkyy kirkko puiston perällä). Tervetuloa!
I published 9 other photos in addition to these - you can find them starting here (open the next photo by clicking > on the right side until you'll see a church behind a park). Welcome!


8 kommenttia:

 1. Porvoossa kerran hiippaillut, Faija tuntee Remun ja se asui silloin siellä rannassa, mistä sullakin kuva, noita pun rak oli senkin takapihalla ja kun ei ollut kotona(arvaa harmittiko?) niin ostin sitten kirpparilta jotain krääsää. Se kirppis oli tuollaisisa pun rak joen rannalla. Se vanha Porvoon osa on tosi siistiä palloilla hyvällä säällä.
  Kylläpäs tuppaan kirj pitkiä lauseita, täytyy vähän pätkiä että ehditte hengittää;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaan, että olis kyllä ollut makee käydä Remun kotona. Juha Mieto on mun pikkuserkku ja kävin niitten kotona sedän kans joskus 70-luvulla, muistan vierailusta vain että kiroili kovaa kun oli menos saunaan ja niitten bernhardilainen oli syönyt sen saunamakkarat portailta. 😄

   Poista
 2. Olen usein ajatellut, että olisi mielenkiintoista ajaa tuo Kuninkaantie päästä päähän. Sen varrelta löytyisi niin paljon nähtävää.
  Joitakin pätkiä sitä on tullut ajettua, onneksi.

  Tuo Strömforssin ruukki on todella kaunis, pidän siitä paikasta. Ja Porvoo nyt on aina Porvoo, Hgistä sinne on niin lyhyt matka, että tulee käytyä siellä suht usein, kun haluaa ympäristön vaihdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tosin posotettiin sitä moottoritietä pitkin 😊 joka ei välttämättä ihan tasan alkuperäistä tietä pitkin mee, mutta ajatuksena Turku-Porvoo-itä...

   Jännä tosiaan kun sulle normipaikat onkin meillä eksoottista.

   Poista
 3. Porvoossa olen käynyt ehkä kahdesti joskus 90-luvulla. Pitäisi varmaan ottaa asiakseen. Stömforssissa jäi tänä kesänä käymättä ja tuo hauskan näköinen taide näkemättä. No, kesä se on ensi vuonnakin. Viehättävä paikka kaikki tyynni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Strömforssissa näytti olevan hyvän kokoinen tila niille taidenäyttelyille, joten varmaan sielläkin aina uutta säännöllisesti. Saattaa olla ensi kesäkin enemmänkin kotimaanmatkailua, ihan ok sekin.

   Poista
 4. Keväällä oli muuten ollut uutista, että tuo Ruukki oli menossa myyntiin!: https://yle.fi/uutiset/3-11909234 Aikamoista! 😮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt oli homma edennyt: https://yle.fi/uutiset/3-12088237

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan jokaiselle!

Thanks for your comment!
I'll answer all of them.

.